szerző:
techline.hu

Az internetnek talán az az egyik legnagyobb előnye, hogy rengeteg olyan dolgot, amihez korábban napokat...

Az internetnek talán az az egyik legnagyobb előnye, hogy rengeteg olyan dolgot, amihez korábban napokat kellett rohangálnunk, most már otthonról, a székünkből fel sem állva intézhetünk el. Utazás előtt és után általában nincs gond az internet-eléréssel, hiszen a megszokott otthoni vagy munkahelyi hálózatot használjuk. A világháló segítségével ki tudjuk választani az úti célunkat, megtervezhetjük az útvonalat, jegyeket vásárolhatunk, szállást foglalhatunk és tájékozódhatunk a helyi sajátosságokról. Hazaérkezésünk után - vagy esetleg már az utazás közben is - feltölthetjük az utazás alatt készült fényképeket, videókat, és színes beszámolóval is szórakoztathatjuk közeli vagy távoli ismerőseinket.

Útvonaltervezés
Hova menjünk, mit érdemes megnézni, hogyan jutunk el oda, hol szálljunk meg? Ezekre a kérdésekre mind választ kapunk az internetről, ráadásul a legtöbbször online meg is rendelhetjük a kiválasztott szállást, repülő- vagy hajójegyet. Az online útvonaltervezők közül elsősorban a Google Maps Direction szolgáltatását ajánljuk. Ennél nincs más dolgunk, mint megadni a kiindulási és a célállomást, illetve kiválasztani, hogy autóval szeretnénk-e közlekedni. (Rövidebb városnéző séták tervezésénél választhatjuk a gyalogos tervezést is.) Az eredményül kapott útvonalat láthatjuk a térképen, és részletes szöveges útitervet is kapunk, ami még azt is jelöli, hogy hol vannak fizetős szakaszok az úton. A nyomvonal vég- és köztes pontjait az egérrel tetszőlegesen módosíthatjuk, az útiterv ennek megfelelően azonnal frissül. A térképet és a leírást ki is nyomtathatjuk és magunkkal vihetjük.

A Google általános tervezőjénél több szolgáltatást nyújt, és kifejezetten az utazások előkészítéséhez használható a kevésbé ismert Map24. A magyar nyelven is elérhető oldalon is meg kell adni, hogy merre és hova szeretnénk menni. Választhatunk sík- és térbeli nézet között, a szintkülönbségeket pedig grafikonon láthatjuk. A térképen az útvonal mellett kis ikonok jelölik a szálláshelyeket, s ha ezekre rákattintunk, akár az online szállásrendelést is elintézhetjük. Az útvonalak egyes pontjaihoz úgynevezett csatornákat is találunk, amelyek a környék szállodáit, turisztikai látványosságait és sebességmérő kameráit mutatja. Ez utóbbiaknál leolvashatjuk, hogy milyen sebességkorlátozás van az adott ponton, de azt is, hogy melyik irányba néznek a kamerák. A Map24 legtöbb szolgáltatását utazás közben is élvezhetjük, mert a PDA-kon és az okos telefonokon futó változata ingyenesen letölthető.

Jegyvásárlás, biztosítás
Ha nem saját gépkocsival utazunk, akkor a legolcsóbb repülő-, vonat- vagy hajójegyeket is az interneten keresztül tudjuk lefoglalni, megrendelni. Egy kereső programmal és az „online repülőjegy” kifejezéssel több ilyen szolgáltatást kínáló weboldalt lehet találni (például: www.terminala.hu, repjegy.hu, pelikan.hu, repulj.hu, onlinerepulojegy.hu, repulojegy.hu, paravion.hu). Mivel a legtöbb ugyanazt a nemzetközi adatbázist használja, ezért az utazás és saját adataink megadása után ugyanazokat a találatokat kapjuk. Különbség legfeljebb néhány speciális, online kedvezményben lehet, illetve olyan kiegészítő szolgáltatásokban, amelyek azt is megmondják, hogy mennyivel csökkentheti a jegyárakat az általunk kiválasztott időpontok kis módosítása. Ezeken az oldalakon általában hajó- és kompjegyeket is vásárolhatunk.

Az indulás előtt már csak egyetlen fontos dolog van hátra, mégpedig a biztosítás megkötése. A legjobban ilyenkor is az online válogatással és kötéssel járunk. A repülőjegyekhez hasonlóan biztosítást is sok weboldalon köthetünk, de ezek legtöbbje is ugyanabból az adatbázisból dolgozik, így az ajánlatok sem sokban térnek el (biztositasonline24.hu, ebizt.hu, netrisk.hu, www.biztositas.hu/utasbiztositas). A biztosítások megkötéséhez meg kell adnunk az utasok adatait, majd online fizetés után elektronikus levélben kapjuk meg a kötvényt. Egyetlen dologra érdemes odafigyelni, miszerint az online biztosítások leghamarabb csak a kötést követő nap nulla órájától lépnek életbe.   

Csomagolás
Az utazás előkészítéséhez az is hozzátartozik, hogy megtervezzük, mit viszünk magunkkal. A csomagolás sokszor még az utazás megszervezésénél is nagyobb feladatot jelent. Sokan listát készítenek, nehogy valami kimaradjon a bőröndből vagy a hátizsákból. Az úticsomag elkészítéséhez nyújt segítséget a The Universal Packing List oldal. Egy részletes kérdőíven meg kell adni többek között azt, hogy mikor, hány napra és hova utazunk, milyen hőmérséklet szokott ott lenni, utazik-e velünk gyermek, milyen szállásunk lesz, mit fogunk csinálni, magunk fogunk-e főzni, lesz-e lehetőség mosásra. Ezután a rendszer egy részletes listát generál, amiben szerepel mindaz, amit be kell csomagolnunk. Ez a lista még az olyan apróságokat sem hagyja ki, mint például az elem a fényképezőgépbe vagy a töltő a mobiltelefonhoz. Ráadásul azokra a dolgokra is figyelmeztet, amiket nem szabad elfelejteni az indulás előtt, például megetetni a háziállatainkat, meg- vagy feljegyezni hitelkártyánk PIN-kódját és beszerezni a megfelelő térképeket. A lista természetesen saját belátásunk szerint módosítható, de kiindulási alapnak tökéletes (sajnos, ez a szolgálatás magyarul még nem elérhető).

Hotspotkeresés
A mai mobiltelefonok legtöbbjével már kényelmesen és egyszerűen lehet internetezni is, azonban ez külföldön komolyan megterhelheti a pénztárcánkat. Az adatforgalomnál felszámított roaming-díjak még mindig nagyon magasak, és akár több százezer forintos számlát is kaphatunk, ha külföldön ugyanúgy használjuk a mobilinternetet, mint itthon. Fontos tudni, hogy hiába van több gigabájtos adatcsomag-előfizetésünk, ez külföldön nem használható. Ha nem tartjuk fontosnak, hogy saját eszközünkkel internetezzünk, akkor ideális megoldás egy internetkávézó, azonban ha laptopunkkal, PDA-nkkal vagy WiFi-s mobilunkkal akarunk csatlakozni, keresnünk kell egy lehetőleg ingyenes WiFi-kapcsolódási pontot, egy úgynevezett hotspotot. 
A jelenleg megvásárolható mobil számítástechnikai eszközök legnagyobb része már tartalmaz vezeték nélküli hálózati csatlakozást. Legyen az notebook, PDA vagy egy mobiltelefon, a WiFi lassan elengedhetetlen kapcsolódási felület lesz. A világ legnagyobb hotspot-adatbázisát a JiWire oldalán találhatjuk. Az adatbázis 139 ország több mint 250 ezer csatlakozási pontját tartalmazza. A közel 20 ezer ingyenes ponton kívül a legnagyobb szolgáltatók (Boingo, T.Mobile, Wayport, iPass) is megtalálhatók a listában. Magyarország csak 395 ponttal képviselteti magát, de ha külföldi utazás előtt szeretnénk felderíteni a lehetőségeket, érdemes pontosan megadni azokat a helyszíneket, ahol vezeték nélküli kapcsolatot szeretnénk találni. A magyar nyaralók legnépszerűbb célországai jól el vannak látva hotspotokkal. Így például Olaszországnál 3927, Ausztriánál 1077, Németországnál pedig már 14780 bejegyzést találunk. A listát több mint 66 ezer ponttal az Egyesült Államok vezeti.

Persze a hotspot-keresésnél is felmerül a klasszikus tyúk és tojás probléma. Ahhoz, hogy az online adatbázisban megtaláljunk egy csatlakozási pontot, csatlakoznunk kell az internethez. Éppen ezért a JiWire oldalról le lehet tölteni egy Wi-Fi Hotspot Finder nevű programot, amely tartalmaz egy offline adatbázist, ahol kikereshetjük, hol fogunk majd a helyszínen csatlakozási pontot találni. Az adatbázis rendszeres időközönként automatikusan frissül, amikor csatlakoztunk az internethez. 

Internet-csatlakozás és -használat 
Ha már találtunk egy nyílt, vezeték nélküli elérési pontot, létre kell hozni a kapcsolatot, azaz be kell jelentkeznünk az adott hálózatra és azon keresztül az internetre. Nyilvános hotspot esetében a csatlakozás még nem jelenti azt, hogy a világhálót is el tudjuk érni. A legtöbb esetben a csatlakozás után egy böngésző ablakot kell nyitnunk (ez lehet, hogy magától is megtörténik), és az abban megjelenő oldalon lehet jelentkezni. Fizetős hálózat esetében beírjuk a felhasználó nevünket és a jelszavunkat, vagy ha még nincs ilyen, akkor létre kell hozni egyet, esetleg az azonnali fizetéshez a hitelkártya-adatainkra is szükség lesz. Ingyenes hotspotnál általában csak jóvá kell hagynunk, hogy betartjuk a használati szabályokat. Ingyenes pontoknál is előfordulhat, hogy felhasználónevet és jelszót kell választani, így már gyorsabb lesz a legközelebbi bejelentkezés. A bejelentkezés után már tetszőleges webcímet írhatunk a böngészőbe, elindíthatjuk a levelezőprogramunkat vagy az azonnali üzenetküldőt.
Egy nyilvános hotspotnál meghatározott, hogy egyszerre hány felhasználó csatlakozhat hozzá. Elképzelhető tehát, hogy megtelt a hotspot, így kis várakozási időkkel, többször próbálkozzunk. Természetesen az is előfordulhat, hogy nagyon gyenge a jel, ezért nem tudunk rákapcsolódni a hálózatra. Ilyenkor próbáljuk meg kideríteni, hogy pontosan hol van a jeladó, és menjünk közelebb ahhoz.
Ha külföldről is szeretnénk levelezni, akkor az a legkényelmesebb megoldás, ha valamilyen webes levelezőt használunk. A legegyszerűbben ezt úgy valósíthatjuk meg, ha elutazásunk előtt készítünk például egy Google Mail postafiókot, és abba átirányítjuk az összes beérkező levelünket. A Google Mail esetében azt is meg lehet adni, hogy a kimenő leveleknél a feladó címénél ne a Google címünk látszódjék, hanem az eredeti, a levelező partnereink által ismert cím.

Élménybeszámoló már utazás közben 
A spOtmob szolgáltatással már az utazás közben is közzétehetünk rövid videós tudósításokat az interneten. Ráadásul mindehhez se számítógépre, se videokamerára nincs szükség, csak az egyre többünk zsebében ott lapuló, kamerás mobilt kell elővenni. A telefonnal elkészített rövid videót e-mailhez csatolva tudjuk elküldeni a szájtra, ahol az pillanatok alatt megjelenik. A videók legfeljebb 30 másodpercesek lehetnek, de ez arra pont elég, hogy például a tengerparton integetve megnyugtassuk az itthoniakat: minden rendben van. A méregdrága videotelefonálás helyett ezt a megoldást alkalmazva egyszerre több ismerősünket is tudjuk tájékoztatni arról, merre járunk és éppen mit csinálunk. A Twitterhez hasonlóan ezeket a videós tudósításokat mindenki láthatja a spOtmob oldalán.

Útinaplók az interneten
Hazaérkezés után elkészíthetjük hagyományos naplónk online változatát. Ezt megtehetjük úgy, hogy az élményeinkről készített írásunkat feltöltjük egy utazási portálra, például a Travelline-ra, ahol azután országok, városok vagy szabadidős tevékenységek alapján is kereshetünk az írások között. Az így közzétett utazási élmények mindenki számára hasznos olvasmányok, mert általában a szubjektív beszámolókból lehet legjobban eldönteni, hogy magunk is elinduljunk-e egy hasonló túrára.
Annak sincs akadálya, hogy részletes, napi bontású naplót, blogot írjunk. A nagy blogoldalakon ingyenes regisztráció után már el is kezdhetjük világgá kürtölni a velünk történteket (például blog.hu, blogol.hu, b13.hu, blogger.com, wordpress.com). A legtöbb helyen fényképeket, videót is csatolhatunk a bejegyzésekhez, és így még látványosabb lehet az élménybeszámoló.

Képek, emlékekNehéz olyan utazót találni, aki nem örökíti meg fényképeken az élményeit. Régebben ezeket papírképen, albumban mutogattuk egymásnak, esetleg diavetítéseken osztottuk meg másokkal. Ma az interneten található szolgáltatások közül az egyik legnépszerűbb a fényképmegosztás. Több ingyenes és fizetős digitálisfénykép-tároló és -megosztó rendszer létezik (például kep.tar.hu, flickr.com. picassa.com). Ezeken az oldalakon gyakorlatilag korlátlan számú fotót tárolhatunk, albumokba rendezhetjük azokat, de még feliratokat és megjegyzéseket is fűzhetünk hozzájuk. A képek elérési címét elküldhetjük az ismerőseinknek, akik akár slideshow-ként is megnézhetik a felvételeket. Persze az útközben készült képekre gyakran ráfér egy kis igazítás, javítás. A képkivágásokat, elforgatásokat, világosság-, szín- és kontrasztkorrekciót a számítógépünkön található programokkal is elvégezhetjük, de számos online megoldást is használhatunk (www.pixer.us, www.splashup.com). A Flickrben például megtalálhatjuk a beépített Picnic-alkalmazást, amivel tökéletesíthetjük a fotókat. Aki pedig zavaró körülményektől mentes képeket szeretne egy műemlékről vagy látványosságról, és mivel egy-egy felkapott helyen teljesen reménytelen olyan képet készíteni, amit nem csúfítanak el más látogatók, az kipróbálhatja a Tourist Remover szolgáltatást. A zavaró járókelőktől mentes képek készítésének alapötlete rendkívül egyszerű. Készítsünk ugyanarról az épületről több felvételt. Ezeken mindig más helyen és más emberek fogják takarni a műemlék egy-egy részét.  A rendszernek legkevesebb három kép kell ahhoz, hogy el tudja készíteni a nézelődőktől megtisztított felvételt.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Börtönben van a katona, aki az ukrán gép lelövéséért felel

Börtönben van a katona, aki az ukrán gép lelövéséért felel

Bezárnak a Mekik és a Starbucksok Kínában az új vírus miatt

Bezárnak a Mekik és a Starbucksok Kínában az új vírus miatt

Nem jött össze a bravúr: Roger Federer legyőzte Fucsovics Mártont

Nem jött össze a bravúr: Roger Federer legyőzte Fucsovics Mártont

Ónos eső teszi még szürkébbé a vasárnapot

Ónos eső teszi még szürkébbé a vasárnapot

Závecz: Félmillió támogatót veszített a Fidesz

Závecz: Félmillió támogatót veszített a Fidesz

Eb-bronzérmes a magyar női vízilabda-válogatott

Eb-bronzérmes a magyar női vízilabda-válogatott