Több ezer éve hordanak bőrnadrágot az Alpokban

A történelem előtti időkben, vagyis mintegy 4200 évvel ezelőtt is nagy divat volt a bőrnadrág - derült ki egy régészeti tanulmányból, amely a svájci Schnidejoch-gleccser olvadásakor felszínre került ősi lábszárvédőket vizsgálta.

  • MTI MTI
Több ezer éve hordanak bőrnadrágot az Alpokban

A történelem előtti idők divatjáról árulkodó lábszárvédők még 2003-ban, a berni felföldek és Valais között elterülő Schnidejoch-gleccser olvadásakor kerültek a felszínre. A 4900, illetve 1100 éves leletek között számtalan műtárgy, nyíl, érme, cipőpánt található. "A nyers állatbőr és a csontok összedolgozása egy olyan ellenálló anyaggá, amely véd a víz, a baktériumok, a sérülés, valamint a hő ellen, valószínűleg az állati és növényi alapanyagok együttes felhasználásának legősibb technikája" - olvasható a tanulmányban, amely a svájci Lausanne-i Egyetem munkatársa, Jorge Spangenberg irányításával készült.

"A Schnidejoch-gleccsernél talált leletek egyenesen a jég széléről, vagy az ahhoz közeli területekről származtak és kitűnő állapotban - jégbe, illetve hóba fagyva, oxigénmentes, napfénytől, széltől, piszoktól, hordaléktól és agyagtól védett körülmények között - maradtak meg egészen addig, amíg a régészek rájuk nem találtak. Éppen ezért a bőrmaradványok páratlan lehetőséget nyújtanak egy olyan tanulmány elkészítésére, amely az anyagok eredetét vizsgálja, illetve, hogy azokat milyen kémiai, vagy egyéb eljárásokkal tartósították a prehisztorikus korban" - írják a szakemberek a Journal of Archaeological Science című régészeti folyóirat legfrissebb számában látott napvilágot tanulmányban.

A 81 centiméter hosszú lábszárvédőkön végzett kémiai és mikroszkópos vizsgálatok kimutatták, hogy a ruhadarabok kecskebőrből készültek és a bőr ellenálló-képességének növeléséhez szükséges cserzést pedig nyírfa kéreg és egyéb növények segítségével végezték. A kecske, amelynek bőrét felhasználták, pedig olyan fajba tartozik, amely ma kizárólag Laoszban él, ebből pedig az következik, hogy a ma élő kecskefajták a történelem során egyszerűen kiszorították a többit.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.