szerző:
techline.hu

Az alábbiakban összegyűjtöttünk jó pár technológiát, illetve funkciót, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy...

Az alábbiakban összegyűjtöttünk jó pár technológiát, illetve funkciót, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy notebookot „zöldnek” nevezhessünk.

Csökkentett fogyasztású processzorok. Ma már egy notebook akár 8-10 órányi üzemidővel is működhet egyetlen feltöltéssel, köszönhetően a legújabb generációs, ultraalacsony feszültségű processzoroknak. Ezek az úgynevezett ULV (Ultra-Low-Voltage) processzorok ugyanis alacsony áramfelvétel mellett is elegendő teljesítményt nyújtanak a mindennapi, általános irodai munkák elvégzéséhez. Ezek alatt értendő többek között a táblázat- vagy szövegszerkesztés, de az egyszerűbb multimédiás tevékenységek, mint filmek lejátszása vagy zenehallgatás is ide sorolhatók. Így amellett, hogy az általános feladatok mellett szórakozásra is lehetőséget kínálnak, az ULV processzorokkal működtetett laptopok egy egész munkanapon át kitartanak mellettünk konnektorhoz való kötöttség nélkül. Az 5-10 wattos fogyasztással működő ULV processzorokból kétmagos modellek is léteznek. 

Mozgó  alkatrészek nélkül. A merevlemezek SSD-meghajtókra cserélésével is csökkenthető az áramfogyasztás, mivel az SSD-k nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, és kevesebb hőt termelnek, így a hűtéshez sincs szükség további energiára. Például a merevlemezekhez képest a Toshiba által kifejlesztett, 43 nm-es technológiával készült 512 GB-os SSD-nek közel 50%-kal alacsonyabb az áramfogyasztása. Bár ezek jelenleg még prémiumkategóriás eszközök, a gyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy az SSD-k idővel elfogadhatóbb áron is elérhetővé váljanak. Ezért számos új modellt már felkészítenek az ilyen meghajtók beillesztésére, így azok a gyártásuk során már beépített SSD-támogatással készülnek.

 

LED-es háttérvilágítás, higanymentes kijelzők. A legtöbb gyártó már teljesen átállt a higanymentes, környezetbarát kijelzők alkalmazására. Ezek a LED-háttérvilágítást alkalmazó kijelzők, a katódfénycsövesekkel ellentétben, kevesebbet fogyasztanak. A gyártási folyamatuk jóval környezetkímélőbb, ráadásul az újrahasznosításuk is egyszerűbb. Amellett, hogy a LED-es kijelző színkezelése egyenletesebb, kontrasztaránya pedig nagyobb, maga a notebook is hosszabb üzemidővel működik.

Háttérvilágítás kikapcsolása. A közép- és felső kategóriás notebookok egy része úgynevezett transzflektív kijelzővel készül. Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy szabadtéri használat esetén a kijelző háttérvilágítását kikapcsolhassuk, ennek ellenére az azon megjelent tartalom kitűnően látható marad. A legtöbb esetben az ilyen kijelzők háttérvilágítását LED-ekkel (világító diódákkal) oldják meg, ezek gazdag színtelítettséget és kiváló minőségű képet kínálnak. A LED háttérvilágítás egy gombbal kikapcsolható, a kijelző ebben az esetben is – megfelelő fényviszonyok mellett – kitűnően látható, ugyanakkor a notebook fogyasztása lecsökken, így az akkumulátor üzemideje nő. 
 
Sleep-and-charge/play music. A mai kézi elektronikai eszközök (mobiltelefonok, zenelejátszók, képnézegetők, stb.) legtöbbje USB portról is tölthető. Ez a funkció nagyon praktikus, azonban a laptopot a töltés idejére általában be kell kapcsolni. Ezen pazarlást előzik meg azok az új fejlesztésű laptopok, amelyekben úgynevezett „sleep-and-charge” funkcióval rendelkező USB aljzatok találhatók. Ezek lehetővé teszik a csatlakoztatott eszközök töltését a számítógép kikapcsolt állapotában is.

A „sleep-and-charge”-éhoz hasonló koncepción alapszik a sleep-and-play music funkció. Ennek segítségével a zenelejátszó a notebook kikapcsolt állapotában is tölthető úgy, hogy közben zene is hallgatható a számítógép hangszóróiról. Mivel a laptopot nem kell bekapcsolni, csak annyit fogyaszt, amennyi a zenelejátszáshoz, illetve a töltéshez feltétlenül szükséges.

 

Eco gomb/Eco utility. Az Eco Utility segítségével egyszerűen és könnyen beállítható az energiatakarékos, gazdaságos energiaséma, amely javítja a fenntarthatóságot és az akkumulátor élettartamát. Amikor a laptop gazdaságos üzemmódban működik, a kijelző fényereje automatikusan elhalványul, a billentyűzet háttérvilágításának LED-je, valamint a billentyűzet háttérvilágítása kikapcsol.

Az Eco Utility a hétköznapi energiasémáról a gazdaságos üzemmódra váltva azonnal közvetlen visszajelzést ad az energia-megtakarítás eredményeiről, így valós időben, grafikus módon mutatja be a notebook áramfogyasztását. Ezt az alkalmazás egy diagramon ábrázolja, ahol az aktuális áramfogyasztás wattban mérve jelenik meg. A függvényben egy zöld vonal jelöli, amikor a rendszer gazdaságos üzemmódban fut, így a felhasználó láthatja, hogy az áramfogyasztás azonnal csökkent. Emellett egy előzményfájl segítségével megtekinthető a napi, heti és havi használat alapján számított áramfogyasztás, továbbá a program hosszabb időtartamra vetítve ábrázolja a gazdaságos üzemmódnak köszönhető energia-megtakarítást.

Az energiatakarékos Eco Utility teljes mértékben integrált és egyszerűen használható. Minden eleme a használhatóságot szem előtt tartva működik, hogy ösztönözze a felhasználókat a gazdaságos üzemmód minél gyakoribb használatára. A notebookok értesítési területén egy ikon mindig mutatja az eszköz aktuális állapotát. Az alkalmazás egyszerűen ki- és bekapcsolható: a felhasználónak csupán az értesítési terület vagy az asztal ikonjára kell duplán kattintania. 

NVidia optimus. Manapság sok notebookot diszkrét (és nem integrált) grafikus kártyával szerelnek fel. Bár ezek nagyobb teljesítményt nyújtanak, a fogyasztásuk is magasabb. Erre az extra erőforrásra nem minden estben van szükség. Egy egyszerű szövegszerkesztő vagy táblázatkezelő használatához a diszkrét grafikus kártya extra teljesítménye felesleges.

Az NVIDIA Optimus technológia lehetővé teszi, hogy a rendszer automatikusan választhasson a diszkrét grafika és az integrált megoldás között, attól függően, hogy éppen milyen alkalmazást használunk. Ha számításigényes alkalmazást (játékot, videoszerkesztőt, stb.) futtatunk, és annak erőforrásra van szüksége, akkor a diszkrét, más esetekben az integrált grafikus alrendszer kapcsol be, így a fogyasztás alacsonyabb, és ebből adódóan az akkumulátor üzemideje is hosszabb lehet. 
 
Kikapcsolható  ODD és hangkártya. Egyes notebookokban bizonyos eszközök, mint például az optikai meghajtó vagy a hangkártya kikapcsolhatók abban az esetben, ha nincs rájuk szükség. A legtöbb ilyen eszköz ugyanis akkor is fogyasztja az áramot, ha éppen nem használjuk. Kikapcsolásukkal csökkenthető a rendszer összfogyasztása, míg igény esetén az eszközök egyszerűen, akár egyetlen kattintással visszakapcsolhatók.

További energiatakarékossági tippekről olvashat a zoldter.hu weboldal szakmai támogatásával készült Öko Extra 2010 című kiadványban, amelyet megvásárolhat az újságárusoknál, vagy megrendelhet itt www.hvgplusz.hu.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Zöldülő informatikai cégek

Bolygónk környezetvédelmi problémái közismertek: klímaváltozás, környezetszennyezés, az erőforrások kimerülése, és...

Nikolics ismét gólt szerzett

Nikolics ismét gólt szerzett

Többmilliós bírságot kapott Rubint Réka a posztjai miatt

Többmilliós bírságot kapott Rubint Réka a posztjai miatt

Visszatér Budapestre a Simply Red

Visszatér Budapestre a Simply Red

A gyerekek ötödének életét nehezíti, hogy egyszülős családban él

A gyerekek ötödének életét nehezíti, hogy egyszülős családban él

Hármas baleset történt az M0-son

Hármas baleset történt az M0-son

Íme a részletes videó a Google még be sem jelentett új telefonjáról

Íme a részletes videó a Google még be sem jelentett új telefonjáról