szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz távol-keleti térségben, Szahalin szigetén 100-200 ezer évvel ezelőtt jelentek meg az első emberi települések - állapították meg orosz régészek.

A Dolinszkij kerület Szennaja állomásán végzett feltárások nyomán jutottak erre a következtetésre, vagyis Dél-Szahalinon telepedtek le az első emberek. Minderről Anatolij Gyerevjanko, a Régészeti és Néprajzi Intézet igagatója beszélt egy szahalini nemzetközi konferencián - írja a Kyivpost.com.

Ugyancsak tudományos tény Gyerevjanko szerint, hogy Amerika első telepesei is ezen a távol-keleti régión keresztül vándoroltak az Újvilágba. Ez már nem hipotézis, hanem tény, Gyerevjanko szerint, a vita csak arról folyik: 13-14 ezer évvel ezelőtt vagy 20-25 ezer éve történt mindez.

A konferencián amerikai, orosz, japán, kínai, koreai és lengyel kutatók vitatták meg a legújabb eredményeket. A következő hasonló rendezvény októberben, Dél-Koreában lesz, 2011-ben pedig Japánban találkoznak a téma szakértői.

Az, hogy Szibériából érkezhettek Amerika első lakói, valóban nem újdonság. Természetesen számos teória létezik, ezekről a Wikipedia angol nyelvű oldalán bővebben is lehet olvasni. Az elméletek valóban két nagy feltételezett betelepedési periódus köré csoportosíthatók. Az egyik 13-17 ezer évvel ezelőtti, a másik 21-40 ezer éves folyamatok eredménye lehetett a Wikipedia szerint. Mindezek az adatok nagyjából egybeesnek Gyerevjanko becsléseivel, de az évezredeket tekintve azért vannak eltérések a kutatók eredményei között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Amerika felfedezőjét Pedro Scottónak hívták

Kolumbusz Kristóf eredeti neve Pedro Scotto lehetett, felmenői pedig Skóciából származtak - állítja egy spanyol történész, akinek elméletét a spanyol ABC című napilap ismertette.

13 évre ítéltek egy visszaeső pedofil apát, aki 3 és 8 éves korában is szexuálisan bántalmazta a kislányát

13 évre ítéltek egy visszaeső pedofil apát, aki 3 és 8 éves korában is szexuálisan bántalmazta a kislányát

Nick Cave sokkal többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Nick Cave sokkal többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai