szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Sok mindennel spórolhatunk havi energiaszámlánkon (ami bizony lassan, de biztosan kúszik felfelé szinte hónapról...

Sok mindennel spórolhatunk havi energiaszámlánkon (ami bizony lassan, de biztosan kúszik felfelé szinte hónapról hónapra), így például odafigyelhetünk arra, hogy ne égessük feleslegesen a lámpákat, időnként jégtelenítsük hűtőszekrényünket, fagyasztónkat, és persze itt van a számítógép is, amellyel ugyancsak megspórolhatunk – nem is kevés – áramot.
Azt gondolnánk, hogy kis fogyasztóról van szó, pedig az asztali számítógépek, notebookok a maguk csendes visszafogottságukban a „sok kicsi sokra megy” elv alapján bizony igencsak hozzájárulnak havi villanyszámlánkhoz. Összegyűjtöttünk pár tippet, amelyeket megfogadva és betartva magunk is tehetünk azért, hogy a hó végén kevesebbet kelljen fizetni. Néhány közülük magától értetődőnek tűnnek, de tegyük csak a kezünket a szívünkre, vajon mi magunk mennyit alkalmazunk közülük a mindennapokban?

Kapcsoljuk ki a PC-t és a perifériákat, ha nem használjuk őket!
Sajnos a számítógépünk akkor is fogyasztja az áramot, ha éppen nem ütögetjük a billentyűket, vagy szörfözünk a net hullámain. Ha tehát leszaladunk a közértbe, elmegyünk zuhanyozni vagy ebédelni, ne legyünk restek, kapcsoljuk ki a gépet. Persze sokan arra hivatkoznak, hogy nehezen áll fel a rendszer, nos, ilyenkor dobjunk be valamilyen Windows-gyorsítási trükköt, amihez már mi is kínáltunk segítséget, például itt, illetve itt.
A „jobb a semminél” megoldás lehet, ha nem kikapcsoljuk, hanem csak hibernált állapotba helyezzük a gépünket, azonban nem árt tudni, hogy valamennyi áramot ilyenkor is fogyaszt.
Vannak, akik folyamatosan bekapcsolva tartják a PC-hez kötött nyomtatót, holott csak ritkán printelnek. Komoly energiamegtakarítás érhető el azzal is, ha kizárólag akkor kapcsoljuk be a nyomtatót (főleg ha lézeres készülékről van szó), amikor valóban szükségünk van rá.

Távolítsuk el a gépből a felesleges komponenseket!
Ha a gépünk tele van mindenféle kártyával pakolva, gondoljuk át, valóban szükségünk van-e mindegyikre. Tényleg fontos, hogy egy tévétunerkártya vagy egy eSATA/USB kártya ücsörögjön benne, amelyeket valójában sosem használunk?

Ne használjunk képernyővédőt!
A képernyővédő szerepe az, hogy ha hosszabb időre magára hagyjuk a gépünket, ne egy statikus képet mutasson a megjelenítő (ez ugyanis nem tesz jót neki), hanem állandóan változó formák ugráljanak ide-oda. Ha féltjük a monitorunkat, inkább kapcsoljuk ki, ha tudjuk, hogy bizonyos ideig úgysem fogunk dolgozni vele, és ne használjunk grafika-intenzív képernyővédőt, ez utóbbi ugyanis jobban megdolgoztatja a gépet (azaz több energia fogy), mintha például szöveget szerkesztenénk.

Csodás egy ilyen képernyővédő, csak egyáltalán nem takarékos

Éljünk a teljesítménymenedzselés lehetőségével!
Szerencsére a Windows fejlesztői gondoltak az energiatakarékosságra is, így saját magunk is megváltoztathatunk jó pár jellemzőt a rendszerben. Ehhez kattintsunk a Vezérlőpultra (Controk Panel), majd keressük meg az Energiagazdálkodási lehetőségek (Power Options) mappát. Itt jó pár jellemzőt beállíthatunk, attól függően, hogy asztali számítógépet avagy notebookot használunk. Ugyancsak itt állíthatjuk be azt, hogy mennyi idő múlva váltson a rendszer alvó üzemmódra (ha már elfelejtettük volna megfogadni a korábbi, kikapcsolásra vonatkozó tanácsot).

Magunk is beállíthatunk jó pár jellemzőt

Távolítsuk el a feleslegesen futó háttéralkalmazásokat!
A háttérben futó alkalmazások folyamatosan igénybe veszik a merevlemezt, és így feleslegesen fogyasztanak áramot. Szedjük le ezeket az alkalmazásokat  (ehhez itt adtunk némi segítséget, és főleg a notebook-tulajdonsok észlelik majd, hogy jóval tovább tudják egy feltöltéssel használni a gépüket.

Megfontoltan válasszunk monitort!
Ha a monitor cseréjére kerülne sor, akkor a hagyományos LCD megjelenítő helyett válasszunk LED backlit konfigurációt (erről egy régebbi cikkünkben olvashatnak). Hosszú távon jót fog tenni a pénztárcánknak!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!