szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Toulouse-i Egyetem kutatói egyedi, de mindenképpen korszerűnek mondható módszerrel próbálták kideríteni, kik a világ legbefolyásosabb személyiségei.

Az, hogy ki számít befolyásosnak, sok mindentől függ, így sokféleképpen meg is lehet határozni. A Toulouse-i Egyetem kutatói a Wikipediát vették alapul ehhez, és egyfajta adatbányászatot folytattak. A Google PageRank algoritmusát használták, ami a keresőmotor legfontosabb eleme, és a Wikipedia szavaival élve, a fontosság számszerűsítése.

A kutatók ezt az algoritmust futtatták a Wikipedia 24 különböző nyelvi változatán, hogy a hiperlinkek alapján döntsék el, kik a legbefolyásosabb – vagy a legtöbbet linkelt – személyek a történelemben. Az angol nyelvű változat listájának élén Napóleon, Barack Obama és Carl Linnaeus, vagy ahogy talán jobban ismerjük, Carl von Linne áll – utóbbi svéd természettudós volt, aki megalkotta az állatok és növények rendszerezésének alapelveit.

Bár az angol nyelvű változatban „csak” a harmadik legbefolyásosabb embernek bizonyult, az összes nyelvi változatot elemezve már mindenkit maga mögé utasít, itt Krisztus és Arisztotelész követi. (Linne "népszerűsége" érthető, hiszen a Wikipediában dominálnak a természettudományos szócikkek.) Ami a magyar változatot illeti: Linne, Krisztus és Napóleon a sorrend.

Mindez persze csak egyféle megközelítés, hiszen a 2DRank analízis, amely már a bemenő és kimenő linkeket is elemzi, Hitlert, Michael Jacksont és Madonnát hozta ki a legbefolyásosabbaknak, az összes nyelvi változatból (az angolnál Frank Sinatra, Michael Jackson és XII. Pius pápa volt a sorrend.) A korábbi, 2010-ben futtatott PageRank analízis sorrendje: Krisztus, Napoleón és William Shakespeare, de mivel a Wikipedia is folyamatosan bővül, fejlődik, egyáltalán nem meglepő a változás.

Ha az egyes Wikipedia-változatoknál mért befolyásossági sorrendre kíváncsi, kattintson erre a linkre, a teljes kutatási eredményt pedig itt nézheti meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolc és fél milliónyi régészeti lelettel bukott le egy csempész

Nyolc és fél milliónyi régészeti lelettel bukott le egy csempész

Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple

Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple

1,3 milliárd dollárra perelik Trump ügyvédjét rágalmazás miatt

1,3 milliárd dollárra perelik Trump ügyvédjét rágalmazás miatt