szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha régebbi androidos telefonja van, mindenképpen legyen óvatos a szelfikészítéssel (is).

Meglepő állítással szembesítette a felhasználókat az ismert biztonsági cég, az Avast: hiába töröljük a képeket a telefonunkról, hiába végzünk gyári resetet, azok a fotók bizony visszaállíthatók.

Az Avast kutatói 20 telefont vásároltak az eBayen (régebbi, androidos modelleket), és több mint 40 ezer fényképet állítottak vissza róluk, köztük jó pár olyan szelfit, amelyről egyértelmű volt, hogy készítője nem a nyilvánosságnak szánta.

Néhány alapvető, könnyen hozzáférhető úgynevezett forensic biztonsági szoftvert bevetve még úgy is elérték a képeket, hogy az eszközök tulajdonosai alapvető törlést végeztek, azaz visszaállították rajta a gyári beállításokat.

Ezt azért tehették meg, mert a telefonok csak a képekre mutató indexeket törlik a reset során, magukat a fotókat már nem. És nem csak ez a rossz hír. Az említett logikát követve ugyanis elvileg személyes adatokhoz, dokumentumokhoz, levelezéshez is hozzá lehet férni.

Szerencsére jó hír is van: az újabb androidos eszközöknél, és ezt a Google is megerősítette, már nem lehet ilyen könnyen elérni az adatokat, ugyanis az Android 3-tól felfelé már megerősítették a biztonságot.

Akinek viszont régebbi készüléke van, és azt eladná, tegye a következőket. Titkosítsa a telefonját, majd hajtson végre egy gyári resetet. Ezután tegyen fel számára közömbös fényképeket, videókat a telefonra, annyit, amennyit csak lehet. Most újra egy gyári reset következzen. Ezeket a lépéseket ismételje meg párszor, és biztos lehet abban, hogy személyes adataihoz, képeihez már nem lehet hozzáférni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

Megfiatalították a sejteket a tudósok, visszanyerték látásukat az egerek

Megfiatalították a sejteket a tudósok, visszanyerték látásukat az egerek

Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök

Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök