szerző:
hvg.hu

Bizonyos (pénzt fizető) partnerek szolgáltatásait jobb netkapcsolattal biztosítják majd, aki nem fizet, annak weboldalát vagy webes szolgáltatását kényelmetlenebb lesz majd elérni.

Kihasználja majd a múlt héten elfogadott új EU-s internetes szabályozásba épített kispakukat a Telekom – írja a Magyar Telekomot is tulajdonló, tehát a hazai irányt is megszabó Deutsche Telekom hivatalosan közzétett álláspontjára hivatkozva a HWSW. A telekommunikációs multi elnök-vezérigazgatóját idéző cikk szerint a szolgáltató nagyobb sávszélességet biztosít majd bizonyos “speciális szolgálatások” számára, melyek weboldalait/alkalmazásait a többiekénél kényelmesebben érhetik majd el a netezők – gyorsabban azoknál az oldalaknál, melyek tulajdonosai nem fizetnek.

Az informatikai szakoldal azt írja, hogy a Telekom üzleti modellje a bevételmegosztás lesz: a vállalatok rendszeresen a hálózaton szerzett bevétel néhány százalékát fizetik be a Telekom kasszájába, cserébe preferenciális hozzáférést kapnak a szolgáltatásaik. Egy példával élve: ha a Skype mögött álló Microsoft fizet a Telekom-csoportnak, akkor a felhasználók akadásmentesen skype-olhatnak majd, de ha például a Viber nem fizet, akkor a viberezés kevésbé lesz zökkenőmentes. (Főleg, hogy az új szabályozás lehetséget nyújt bizonyos típusú adatforgalom-lassítására is.)

Ugyanaz kétféle tálalásban
©

Az Európai Parlament múlt héten fogadta el a minden tagországra érvényes új netszabályozást, amely értelmében lehetőséget teremtettek arra, hogy kialakuljon az EU-ban a kétsebességes internet. Ez azt jelenti, hogy nem minden weboldalt tudunk majd ugyanúgy használni, lesznek egyenlők és egyenlőbbek: gyökeresen megváltozhat az, ami ma internetezésnek hívunk.

A HWSW cikke felidézi azt is, hogy a Spiegel megszólaltatta a témában a német Vodafone-t is, akiknél egyelőre nincs tervben egy ilyen üzleti modell implementálása, de nézeteik megegyeznek a Telekoméval.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!