szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába az alapbeállítás, egy rendszerhiba miatt továbbra is rossz árfolyamon vált a legnépszerűbb elektronikus rendszer, PayPal. Aki az eBayen vásárol, annak minden egyes rendeléskor oda kell figyelni. Mutatjuk, hogy mit kell nézni.

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy a PayPal egyik kényelmi funkciója végül sokba kerülhet. A rendszer saját árfolyama igen kedvezőtlen, így ha eddig még nem tette meg, jobban teszi, ha most azonnal átkapcsolja a fiókjában az erre vonatkozó beállítást, itt írtunk róla.

Van azonban egy kis probléma, amibe az futhat bele, aki eBayen vásárol, és ott fizetne PayPal-módra. A két cég közül valamelyik rendszerében van ugyanis egy hiba, melynek következtében az eBay egészen egyszerűen nem figyeli a PayPal-fiókunkban a beállítást, és hiába is kapcsoltuk ott át, hogy a saját bankunk árfolyamán menjen a számlázás, ez nem történik meg.

Akkor van baj, ha a fizetési folyamat képernyőjén az alábbit látja.

©

Tehát ha ott van az Exchange rate: 1.00 HUF = C $0.00, az arra utal, hogy itt bizony az eBay árfolyamán történik majd a váltás. Ebben az esetben kattintson a közvetlenül a felirat alatt lévő Change gombra, ekkor megjelenik ez a képernyő.

©

Itt az 1.00 HUF = C $0.00 feliratra kell ismét kattintani, ekkor ez jön elő.

©

Most a View conversation rate options szövegre kattintson, és máris kiderül a turpisság: valóban a PayPal átváltása van bekapcsolva.

©

Ezen a képernyőn kapcsolja át a fizetési módot a második lehetőségre (Your card issuer’s rate), majd kattintson az Agree gombra. Ezután a szokásos módon folytathatja a fizetési folyamatot, a cím megadásával, a szállítási mód kiválasztásával, majd a legvégén a Confirm and pay gombbal.

Mivel mindezt egy vásárlás közben észleltük, rögtön meg is néztük, milyen hatással is van mindez a bankkártyánkra. Egy kisebb, az eBay/PayPal által 928 forintosnak jelzett tételért 887 forintot fizettünk, míg egy másik pénznemből váltott, 1798 forintosnak induló tranzakcióból végül 1688 forint lett. Összességében 2726 forint helyett 2575-öt fizettünk, tehát még egy ilyen alacsony összegű vásárlásnál is 151 forint múlt ezen.

A cikkben használt képernyőképek készítése miatt kicsit később végigmentünk még egy vásárlási folyamaton – az eBay itt sem vette magára a PayPal-fiókunk alapbeállítását, tehát gyanús, hogy a hiba általános. Aki értékesebb dolgokat rendel és/vagy sokszor szokott az eBayről rendelni, az egy év alatt összességében sok ezer forintot bukhat, ha nem figyel oda erre a beállításra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!