szerző:
hvg.hu

Hiába az alapbeállítás, egy rendszerhiba miatt továbbra is rossz árfolyamon vált a legnépszerűbb elektronikus rendszer, PayPal. Aki az eBayen vásárol, annak minden egyes rendeléskor oda kell figyelni. Mutatjuk, hogy mit kell nézni.

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy a PayPal egyik kényelmi funkciója végül sokba kerülhet. A rendszer saját árfolyama igen kedvezőtlen, így ha eddig még nem tette meg, jobban teszi, ha most azonnal átkapcsolja a fiókjában az erre vonatkozó beállítást, itt írtunk róla.

Van azonban egy kis probléma, amibe az futhat bele, aki eBayen vásárol, és ott fizetne PayPal-módra. A két cég közül valamelyik rendszerében van ugyanis egy hiba, melynek következtében az eBay egészen egyszerűen nem figyeli a PayPal-fiókunkban a beállítást, és hiába is kapcsoltuk ott át, hogy a saját bankunk árfolyamán menjen a számlázás, ez nem történik meg.

Akkor van baj, ha a fizetési folyamat képernyőjén az alábbit látja.

©

Tehát ha ott van az Exchange rate: 1.00 HUF = C $0.00, az arra utal, hogy itt bizony az eBay árfolyamán történik majd a váltás. Ebben az esetben kattintson a közvetlenül a felirat alatt lévő Change gombra, ekkor megjelenik ez a képernyő.

©

Itt az 1.00 HUF = C $0.00 feliratra kell ismét kattintani, ekkor ez jön elő.

©

Most a View conversation rate options szövegre kattintson, és máris kiderül a turpisság: valóban a PayPal átváltása van bekapcsolva.

©

Ezen a képernyőn kapcsolja át a fizetési módot a második lehetőségre (Your card issuer’s rate), majd kattintson az Agree gombra. Ezután a szokásos módon folytathatja a fizetési folyamatot, a cím megadásával, a szállítási mód kiválasztásával, majd a legvégén a Confirm and pay gombbal.

Mivel mindezt egy vásárlás közben észleltük, rögtön meg is néztük, milyen hatással is van mindez a bankkártyánkra. Egy kisebb, az eBay/PayPal által 928 forintosnak jelzett tételért 887 forintot fizettünk, míg egy másik pénznemből váltott, 1798 forintosnak induló tranzakcióból végül 1688 forint lett. Összességében 2726 forint helyett 2575-öt fizettünk, tehát még egy ilyen alacsony összegű vásárlásnál is 151 forint múlt ezen.

A cikkben használt képernyőképek készítése miatt kicsit később végigmentünk még egy vásárlási folyamaton – az eBay itt sem vette magára a PayPal-fiókunk alapbeállítását, tehát gyanús, hogy a hiba általános. Aki értékesebb dolgokat rendel és/vagy sokszor szokott az eBayről rendelni, az egy év alatt összességében sok ezer forintot bukhat, ha nem figyel oda erre a beállításra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!