szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Téved, ha azt hiszi, hogy titokban maradhat, milyen filmeket töltött le a BitTorrent rendszerben – egy weboldal ezt a nyilvánosság elé tárja.

Bár teljesen legális tartalmakat is le lehet tölteni a BitTorrent-rendszerben (a torrent önmagában nem illegális), az azért nyílt titok, hogy a felhasználók leginkább szerzői jogokkal védett tartalmakat töltögetnek le szívesen a számítógépükre. Az is köztudott, hogy ez a rendszer semmit sem titkosít, azonban – jegyzi meg a TorrentFreak – az mégiscsak sokkoló, hogy egy publikus weboldalon elérhető azon filmek és egyéb tartalmak listája, amelyeket valaki egy IP-címről letöltött (és nem használt proxyt, VPN-t stb.)

A sokatmondó nevű I Know What You Download (tudom, mit töltesz le) weboldal figyeli a torrentforgalmat, és mindent nyilvánosságra hoz. Látható, hogy egy IP-címhez milyen információk és letöltések tartoznak. Az oldal körülbelül 460 ezer torrentről és 70 millió egyedi IP-címről őriz információt az adatbázisában.

©

Amellett, hogy az oldalon egyszerűen „ellenőrizhetjük” saját letöltéseinket (ehhez csak fel kell lépni a site-ra), még azt is megnézhetjük, mások mit töltenek le, ehhez elég megadni az IP-címüket. Még ennél is durvább, hogy az oldal egy kémeszközt is kínál, amellyel anélkül látható, hogy ki mit tölt le, hogy tudnánk a kapcsolódó IP-címet.

A TorrentFreak kapcsolatba lépett az oldal üzemeltetőivel, akik állítólag demonstrációs célokból hozták létre a site-ot, hogy promotálják, mi mindenre képesek, akár a szerzői jogok területén is. Arra mindenképpen jó figyelmeztetés ez az egész, hogy mennyire nyilvános a BitTorrent, és hogy mennyire ki vagyunk szolgáltatva az interneten másoknak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

Nem fekete-fehér történet: a szereplők bőrszíne miatt került össztűz alá a Netflix sikersorozata

Nem fekete-fehér történet: a szereplők bőrszíne miatt került össztűz alá a Netflix sikersorozata

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak