szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az igencsak beszédes SuperSpeed néven fut az a fejlesztés, melynek mindenki örülni fog, aki használ USB-csatlakozót. Ez pedig nagyjából mindenkire igaz.

Aki úgy érzi, hogy soká töltődnek be az adatok az amúgy gyors külső tárolóról, az joggal bosszankodik. A most legkorszerűbb USB-csatlakozók ugyanis legfeljebb 10 Gbit/sec sebességre képesek, de az illetékesek már dolgoznak azon, hogy ezt duplájára emeljék. Érdemes tehát előbb-utóbb áttérni a C típusú USB-csatlakozókra, mert a jó öreg A és B típusúakra nem vonatkozik a fejlesztés.

Hogy mikor jön a 20 Gbit/sec, arra csak annyi a válasz: a következő években. Ezt tudta meg a német ComputerBase tech-magazin az USB Implementers Forum (USB-IF), a szabványt gondozó és népszerűsítő nonprofit szervezet egyik vezetőjétől, Bradley Saunderstől. Szerinte az új USB lenne a híd a gyorsabb (40 Gbit/sec sebességre képes), de drágább Thunderbolt csatlakozók felé. Egyelőre azonban még nem szabvány a gyors USB-C, sőt az USB-IF első tervezete sincs még abban a stádiumban, hogy a nyilvánosság elé állhassanak vele.

Aki eltéved a sokféle dugasz és aljzat között, nem maga tehet róla. Saunders és társai azt is szeretnék elérni, hogy megszűnjön az elnevezések körüli zűrzavar. Az USB 3.1 – és két ifjabb nemzedéke, az USB 3.1 Gen1 és az USB 3.1 Gen2 –  lesz az utolsó, amit így számoznak. A leendő név az egyébként szintén használatos, bár inkább a történelmileg terhelt rövidítéséről, az SS-ről ismert SuperSpeed lesz. A logóban szereplő szám az adatátviteli sebességet mutatja majd. Ez talán valamivel logikusabb lehet.

©

2020-ra világszerte már minden második csatlakozó USB-C lesz, és az USB-IF némi állandóságot tervez: a dugaszok és aljzatok mostani formáját legalább tíz éven át változatlanul szeretnék hagyni. (Az USB-C ugyebár épp a formájáról ismerszik meg: kisebb, mint elődei, és nincs alja meg teteje, mindkét irányban bedugható.)

Az USB-IF azt is fontolgatja, hogyan lehetne segíteni a felhasználók eligazodását a sokféle, de valójában hasonló csatlakozó között. Szaknyelven az USB-C alternate mode-jairól van szó, magyarán arról, hogy a HDMI, a DisplayPort vagy a Thunderbolt 3 az USB-C-re épül. Az USB-IF szeretne kevesebbet látni ilyenekből, de persze a gyártók nem feltétlenül hallgatnak rá, ha a saját, többnyire drágább csatlakozóit vásároltathatják meg az emberekkel.

©

Az adatátvitel mellett a töltésre is ez vonatkozik: az USB-IF szerint az USB natív töltése és emellett a Power Delivery (PD) pont elég. (Utóbbi arról lenne felismerhető, hogy az SS-USB logó egy ceruzaelem ábrájában rejtőzik, de ezzel a korrekt jelöléssel egyelőre ritkán lehet találkozni.) Ha jól értjük, a fejlesztőket olyan bosszúságokra gondolnak, amikor a felhasználó bedug egy USB-kábelt egy USB-csatlakozóba, de a készülék mégis azt üzeni, hogy nem szeretne így töltődni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leginkább a 40 év alattiakat támadja Brazíliában a helyi vírusvariáns

Leginkább a 40 év alattiakat támadja Brazíliában a helyi vírusvariáns

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak