szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visszaeshet egyes hardverek, különösképpen a videokártyák hirtelen nagyon felkapottá váló kriptovaluta-bányászat miatt felszökött ára.

Jelentős drágulást okozott a videokártyák piacán a mára szinte megkerülhetetlen gazdasági tényezővé vált kriptopénz. Ahogy arról már írtunk: egyes GPU-k ára több mint duplájára nőtt. A videovezérlő kártyák ugyanis jól használhatók virtuális valuták bányászatához (értsd: létrehozásához). A hirtelen megnövekedett kereslet miatt ugyan jelentős bevételnövekedést könyvelhetnek el a gyártók – a TSMC-nél például 10-15 százalékos emelkedést jósolnak az idei első félévbe –, összességében sem a vállalatok, sem az új számítógépet vásárolni kívánók nem lehetnek nyugodtan a kiegyensúlyozatlan piaci körülmények miatt.

Az utóbbi időben többen is jelezték számunkra, hogy a kereskedésekben már a fenti jelenséggel indokolják a szokásosnál drágább számítógép-beszerzési árakat. Jó hír, hogy ez hamarosan megváltozhat. A tervek szerint ugyanis már az idei második negyedévben, azaz nyár közepéig elérhetővé válnak azok az alkalmazásspecifikus áramkörök, melyeket már kifejezetten kriptopénz-bányászatra optimalizálnak. A TSMC technológiáját az eddigi bejelentések alapján az Nvidia és az AMD is beépíti majd speciális, kifejezetten kriptovaluta előállítására szánt kártyáiba – így a "normál" számítógépekbe, hagyományos felhasználásra szánt kártyák ára csökkenhet. Mindez a jelenlegi állás szerint valamikor harmadik negyedévben, vagyis nagyjából agusztus-szeptember környékén jelenhet meg a végfelhasználói árakban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Továbbra sem kell izgulni a lejáró jogosítványok miatt

Továbbra sem kell izgulni a lejáró jogosítványok miatt

Napos idő várható, helyenként hózáporokkal

Napos idő várható, helyenként hózáporokkal