szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

A Berlinben zajló IFA 2018 szakkiálításon megnéztük a Full HD-nél tizenhatszor nagyobb felbontású új tévéket, amelyek ősszel a boltokba is megérkeznek. Sőt, jönnek a kamerás hűtők és a két részre osztott okossütők is.

Néhány évvel ezelőtt még nagy szám volt, ha egy televíziós készülék Full HD, vagyis 1920x1080 pixeles felbontású volt. Aztán a közelmúltban mindent elárasztottak az ennél négyszer több képponttal rendelkező 4K tévék, melyek 3840x2160 pixeles képét akár közvetlen közelről is nézhetjük, a minőség semmit sem romlik.

Mivel a 4K készülékek ára elképesztő iramú csökkenésnek indult és ma már az elérhető árú tévék között is sok ilyen modell található, az idei televízió-eladások 70 százalékát ezek az Ultra HD-ként is emlegetett termékek teszik ki. Sőt, 2018-ban az 55 colos, illetve ennél nagyobb készülékeknek már a 97 százaléka 4K felbontású.

A 4K tehát már itt van, csakúgy, mint a nagy dinamikatartománnyal kecsegtető HDR, miközben a 3D és az íveltség mára már teljesen kihalt. De akkor mi a következő nagy dobás, amivel a gyártók a pénztárcánk nyitogatására próbálnak ösztönözni bennünket? A válasz egyszerű: a 8K.

©

Pixelháború

A 8K-ról nem most hallunk először, azonban a technológia most jutott el olyan szintre, hogy akár a nappalinkba is megérkezhessen ez a hatalmas felbontás. Konkrétan 7680x4320 képpontról beszélünk, ami a 4K-nál négyszer, a Full HD-nél tizenhatszor több képi információt jelent. Vagyis a másodpercenként megannyiszor elénk rajzolt képkockák felbontása az évek során 2-ről 8, majd pedig 32 megapixelre nőtt.

A Samsung az idei IFA szakkiállításon leplezte le a kereskedelmi forgalomba szánt első 8K modelljeit, melyek az ígéretek szerint idén október-november magasságában érkeznek meg a boltokba. Az előzetes információk szerint minimum 1,5-2 millió forintot kell majd fizetni a 65 colos legkisebb modellért, a 82 colos példányok pedig 5 millióért kelletik majd magukat. A 85 colos csúcsmodell árát egyelőre sűrű homály fedi.

Mivel a Samsung nem gyárt OLED tévéket, 8K fronton is a már bejáratott QLED technológia tarol nála. Ami ugyebár nem más, mint egy a végletekig optimalizált LED-es LCD. Ennek hátránya a háttérmegvilágítás szükségessége, előnye viszont a nagyon nagy, esetünkben 4000 nites fényerő. Ha valaki saját erőből világító képpontokra vágyik, az inkább a rivális LG-nél kopogtasson, mely gyártó a mostani IFA-n mutatta be 88 colos 8K OLED készülékét.

©

Kell ez nekünk?

Ahogy a 4K, úgy a 8K előnyei még inkább akkor jönnek elő, ha minél nagyobb méretű tévét nézünk minél közelebbről. Ha a kanapénk 3 méterre van a 42 colos tévénktől, akkor még a 4K-nak sincs értelme, nemhogy a 8K-nak. Közel kell kuporodni egy 80+ colos készülékhez, és akkor már van ráció az otthoni 8K mozizásban.

A másik kérdés, hogy milyen felbontásúak az általunk fogyasztott tartalmak. A Barátok közt várhatóan még jó ideig 4K felbontású sem lesz, nemhogy 8K, viszont némileg javít a helyzeten az új tévék felkonvertálási képessége. Ennek lényege, hogy például egy 4K filmet szoftveresen feljavítanak 8K-ra, melynek végeredménye valahol a 4K és a valódi 8K között lesz.

8K tartalom jelenleg szinte nem is létezik, de azért már látszik a fény az alagút végén. A Samsung büszkén jelentette be, hogy a jövőre debütáló új és egyben utolsó Trónok harca-évad epizódjai már ilyen felbontásban is elérhetők lesznek. Azt viszont még nem tudni, hogy milyen formában, hiszen egyelőre még sem a hagyományos műsorszolgáltatók, sem a Netflixhez hasonló streaming szolgáltatók nem tudnak mit kezdeni a 8K-val. És persze a jelenlegi optikai lemezek kapacitása is édes kevés a 8K-hoz.

©

Fal és keret

Ami más gyártóknál az OLED, az a Samsungnál a MicroLED. Ez az új technológia mostantól végre elérhetővé vált, igaz első körben csak professzionális felhasználók számára. Így a hotelek lobbyjaiban, vagy a ruhaboltok sorai között hamarosan összefuthatunk az első ilyen "The Wall" termékekkel, melyek méretét a megrendelők személyre szabhatják.

©

A MicroLED és a Wall egyelőre még nagyon drága, és a technológia egyelőre még nem olyan kiforrott, hogy a nappalinkban is hasonló elven működő tévé legyen. De nagyon úgy tűnik, hogy a Samsungnál néhány éven belül a MicroLED léphet majd a QLED helyére, vagy érkezhet meg a fölé.

Az akár trendi digitális képkeretként is használható Frame-et tavaly dobta piacra a Samsung, és újdonság, hogy mostantól egy 49 colos példány is csatlakozik az eddigi 43, 55 és 65 colos modellek mellé.

©

Irány a konyha

Mivel a Galaxy Note9 okostelefont és a Galaxy Watch okostelefont nemrégiben már leleplezték, és az 5G és az IoT gyakori puffogtatása pedig kezd unalmassá válni, az IFA-ra inkább néhány konyhai újdonságot hozott el a cég.

A kijelzős hűtők egyes piacokon már évek óta jelen vannak a piacon, a most debütált új modellekre azonban a korábbinál nagyobb és okosabb képernyők kerültek. Már itt is elérhető a telefonokról ismerős digitális személyi asszisztens, a Bixby, így akár szóbeli kérdéseket is felhetünk a hűtőknek. Leginkább persze csak angolul.

©
©

Az okoshűtők számos különböző alkalmazást képesek futtatni, megjelenítik az időjárást és a kedvenc receptjeinket, sőt a szerencsésebb országokban akár Uber-sofőrt is rendelhetünk a segítségükkel. A belső kameráknak köszönhetően feleslegesen nem kell kinyitni a hűtő ajtaját, az élőkép ugyanis megjeleníthető az ajtón. Vagy akár a mindig nálunk lévő valamelyik kütyünkön.

Az IFA-n kaptunk hideget és meleget is a Samsungtól, ugyanis sütő fronton is tudott újat mutatni a gyártó. Ez pedig nem más, mint egy két részre osztott okossütő, melyben egymástól szeparált módon készíthető egyszerre akár két étel is. Például egy sült hús és egy sütemény. A sütő speciális osztott ajtaja ilyen kialakítású:

©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogy könnyebb legyen telefont választani: a képernyőket is értékelni fogja a független tesztlabor

Hogy könnyebb legyen telefont választani: a képernyőket is értékelni fogja a független tesztlabor

Erősebbnek tűnik a koronavírus-járvány második hulláma Franciaországban

Erősebbnek tűnik a koronavírus-járvány második hulláma Franciaországban

Szupergyors holland sportkocsi tűnt fel a színen

Szupergyors holland sportkocsi tűnt fel a színen