szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Augusztus elején szivárgott ki, hogy a Google egy különleges, cenzúrázott keresőt fejleszt Kínának. A témát elsőként megíró lap most újabb részletekkel állt elő, melyek még sötétebb képet festenek a helyzetől. Ha igazak az értesüléseik, a kínai kormányzat konkrét személyekhez kötve is megnézheti majd, ki mire keres rá a neten.

Miközben az Európai Parlament képviselői nemrég önszántukból szavazták meg azt a szerzői jogi irányelvet, amely alaposan megváltoztathatja az internetet, Kínában még a jelenleginél is sokkal komolyabb netes cenzúrát vezethetnek be.

Még augusztus elején derült ki, hogy – a hivatalosan azóta sem kommentált értesülés szerint – a Google vissza akar térni Kínába. A Dragonfly néven futó projektben egy olyan keresőt fejlesztenek, amely teljesíti a kínai kormány legfőbb elvárásait: cenzúrázza azokat a tartalmakat, amely számára nem túl előnyös, legyen szó emberi jogokról, vallásról vagy épp politikai mozgalmakról. A hír kipattanása után a Google alkalmazottainak egy része fellázadt, de ha a most kiszivárgott információk igaznak bizonyulnak, akkor borítékolható, hogy sokan lesznek, akik erkölcsi okokra hivatkozva távoznak a vállalattól.

The Intercept beszámolója szerint az androidos eszközök számára készített Dragonfly összekapcsolná a kereséseket a felhasználó telefonszámával, azaz konkrétan, személyekre lebontva rögzítené a rendszer, hogy ki mire keresett.

Emberi jogi aktivisták szerint így még könnyebbé válhat a kommunista rezsim számára, hogy nyomon kövessék egyes állampolgárok online tevékenységét, érdeklődési körét és a kormánypárt iránti szimpátiájukat. A félelmek szerint a Kínában tárolt felhasználói adatokhoz a kínai hatóságok bármikor hozzáférhetnek, így az ellenzéki hangokat megpendítő aktivisták vagy a hatalomgyakorlást ellenőrizni próbáló újságírók kormányzati megfigyelése még erősebbé válhat. Ha pedig valaki nem a "megfelelő" dolgokra keres rá, azt szinte azonnal le tudnák tartóztatni.

Ha mindez igaz – vagyis a felhasználók kereséseit valóban összekapcsolnák a telefonszámukkal – az tökéletesen illeszkedne abba a tervbe, amit a kínai kormány még 2014-ben indított útnak, és ami 2020-tól élesedne a távol-keleti országban. A tesztüzemmel már most is működő rendszer lényege, hogy az állampolgárokhoz egy “közösségi kreditpontot” rendelne a kínai állam (minimum 350-et, maximum 950-et), amit az állampolgárok "viselkedése" befolyásolhatna. Ha valaki túlságosan kíváncsi az ország ügyeit érintő dolgokra, az lefelé húzza a pontszámot, ha viszont "nem érdeklik" az ilyen témák, az felfelé lökheti a pontjait. A pontszámtól mérten pedig szankcionálna vagy jutalmazna a rendszer. Ha a felhasználó kereséseit a telefonszámhoz kötik, az azonnal lehetségessé tenné az állampolgárok pontozását.

A Google projektjét ismerő névtelen forrás szerint a legfőbb probléma, hogy a Google kínai partnerséggel készíti a Dragonflyt, amibe a kínaiak bármikor belenyúlhatnak úgy, hogy további keresési szavakat cenzúráznak – amibe a Google amerikai munkatársainak valószínűleg semmilyen beleszólásuk sem lehetne. Sőt, a rendszert állítólag úgy alakították ki, hogy abban például a pekingi időjárási és légszennyezettségi adatokat is kozmetikázni tudják.

Vannak ugyanakkor olyanok, akik szerint a Google keresője valójában jó szolgálatot tehet a kínai rezsim "felpuhításában". Thomas Jungbauer, a Cornell Egyetem üzleti iskolájának oktatója szerint mivel az állampolgárok a keresések során a kényes tartalmakra vezető linkek helyén egy figyelmeztető szöveget olvashatnak, ez folyamatosan emlékeztetné őket arra, hogy egy cenzúrázott, elnyomott világban élnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

Országszerte kitisztult a levegő

Országszerte kitisztult a levegő