szerző:
hvg.hu/MTI

Egy új kormányrendelet szerint már három kategóriába sorolhatjuk a radioaktív hulladékokat, a szennyezett munkaruha például csak nagyon kis aktivitásúnak minősül, így könnyebben és olcsóbban tárolható.

Az eddigi kettő helyett most már három kategóriába sorolják Magyarországon a radioaktív hulladékokat: egy március 1-jén életbe lépett kormányrendelet szerint már külön lehet tárolni azokat a hulladékokat, amelyeknek radioaktivitása nagyon kicsi, így ezeket sokkal gazdaságosabban, elkülönítve lehet tárolni.

Korábban a radioaktív hulladékokat két csoportba sorolták: a nagy aktivitású hulladékok – így például a paksi atomerőmű kiégett fűtőkazettái – hőtermelését a tárolásnál figyelembe kell venni, így ezekben az esetekben sokkal körültekintőbben kell eljárni. A kis és közepes kategóriába tartozó hulladékoknál viszont ezt a tényezőt már nem kell figyelembe venni.

Az új szabályozás szerint nagyon kis aktivitásúnak minősülnek azok a hulladékok, amelyekben csak a 30 évnél rövidebb felezési idejű radioaktív izotópok koncentrációja haladja meg a felszabadítható radioaktív hulladékokra vonatkozó korlátokat. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szerint a nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékokat a jövőben gazdaságosabban lehet tárolni addig, amíg sugárvédelmi szempontból veszélytelenekké válnak.

A legtöbb nagyon kis aktivitású radioaktív hulladék tényleg nagyon kis aktivitású: ide tartoznak a szennyezett munkaruhák, cipővédő fóliák vagy szerszámok. A nemzetközi tapasztalatok alapján a legtöbb ilyen hulladék a nukleáris létesítmények leszerelésekor keletkezik; olyan beton- és fémelemek tartoznak ide, amelyek a radioaktív közeggel érintkeznek, dekontaminálásuk és leszerelésük után radioaktivitásuk kis mértékben meghaladja a felszabadítható radioaktív hulladékokra vonatkozó követelményeket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

Nyugodjon meg mindenki, idén is lesz Reszkessetek, betörők!

Nyugodjon meg mindenki, idén is lesz Reszkessetek, betörők!

Nemcsák Károly fejét félti a Ripost

Nemcsák Károly fejét félti a Ripost

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz