szerző:
hvg.hu

Az ausztrál tudósok új betűtípusa nem csak a kinyomtatott, az online szövegek memorizálásában is sokat segíthet, ha telepítjük a kapcsolódó bővítményt.

Nemrég adtunk hírt az ausztráliai Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) kutatói által kreált betűtípusról, a Sans Forgeticáról. A különleges font segítségével könnyebb megjegyezni az olvasottakat, legalábbis ezt mutatják az eddig elvégzett tesztek.

Az első pillantásra furcsa betűkészlet azonban nem csak nyomtatásban használható, ha valaki telepíti a szintén az RMIT-től származó Chrome-bővítményt, úgy az online szövegek betűit is átalakíthatja vele. Ez egy Wikipédia-szócikknél vagy akár egy online szövegszerkesztőbe másolt szövegnél, tehát akár iskolai tanulnivaló esetén is alkalmazható.

Az ingyenes bővítményt erre a linkre kattintva tudja hozzáadni Chrome böngészőjéhez. A telepítés után a program jobb felső sarkában egy szövegbuborékhoz hasonló ikont fog látni. Bekapcsolásakor még semmi nem történik, de ha kijelöl egy szövegrészletet, egy megjegyezni kívánt sort, a bővítmény máris átalakítja azt.

Tapasztalataink szerint a kis bővítmény a Calmlywriter nevű, ingyenes szövegszerkesztő esetében is kiválóan működik. Íme a felvitt a szöveg (az iskolai példánál maradva nevezzük ezt most tanulnivalónak), amellyel láthatóan még semmi nem történt:

©

Ha azonban a bővítmény aktív és kijelöltük a szöveget, amit szeretnénk jobban bevésni a memóriánkba, máris látható a különbség:

©

A program internetes oldalak esetén is remekül teszi a dolgát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Fülke: Budapest még akár nyerhet is

Fülke: Budapest még akár nyerhet is

Gerlóczy Márton: Ezt akarták, fogyasszák hát egészséggel!

Gerlóczy Márton: Ezt akarták, fogyasszák hát egészséggel!

Tompos Kátya brutális balesetnek volt szemtanúja, keresi a sérültet

Tompos Kátya brutális balesetnek volt szemtanúja, keresi a sérültet

Sárga mellényes "taxisblokád", egy halottal

Sárga mellényes "taxisblokád", egy halottal

Mintha film lenne: elképesztő fotókat csinál legókkal egy magyar fotós

Mintha film lenne: elképesztő fotókat csinál legókkal egy magyar fotós