szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ausztrál tudósok új betűtípusa nem csak a kinyomtatott, az online szövegek memorizálásában is sokat segíthet, ha telepítjük a kapcsolódó bővítményt.

Nemrég adtunk hírt az ausztráliai Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) kutatói által kreált betűtípusról, a Sans Forgeticáról. A különleges font segítségével könnyebb megjegyezni az olvasottakat, legalábbis ezt mutatják az eddig elvégzett tesztek.

Az első pillantásra furcsa betűkészlet azonban nem csak nyomtatásban használható, ha valaki telepíti a szintén az RMIT-től származó Chrome-bővítményt, úgy az online szövegek betűit is átalakíthatja vele. Ez egy Wikipédia-szócikknél vagy akár egy online szövegszerkesztőbe másolt szövegnél, tehát akár iskolai tanulnivaló esetén is alkalmazható.

Az ingyenes bővítményt erre a linkre kattintva tudja hozzáadni Chrome böngészőjéhez. A telepítés után a program jobb felső sarkában egy szövegbuborékhoz hasonló ikont fog látni. Bekapcsolásakor még semmi nem történik, de ha kijelöl egy szövegrészletet, egy megjegyezni kívánt sort, a bővítmény máris átalakítja azt.

Tapasztalataink szerint a kis bővítmény a Calmlywriter nevű, ingyenes szövegszerkesztő esetében is kiválóan működik. Íme a felvitt a szöveg (az iskolai példánál maradva nevezzük ezt most tanulnivalónak), amellyel láthatóan még semmi nem történt:

©

Ha azonban a bővítmény aktív és kijelöltük a szöveget, amit szeretnénk jobban bevésni a memóriánkba, máris látható a különbség:

©

A program internetes oldalak esetén is remekül teszi a dolgát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont

Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt