szerző:
hvg.hu

Sok esetben a tudósok életét és halálát is olyan rejtélyek szövik át, amelyekre csak évtizedekkel vagy akár évszázadokkal később kapunk magyarázatot. Vagy soha. A Halálos hírszerzés című dokumentumfilm-sorozat kutatók és tudósok halálának körülményeit tárja fel, amelyek bioterrorizmussal, illegális emberkísérletekkel és titkosszolgálatok tevékenységeivel köthetők össze.

November 9. a feltalálók világnapja, amikor világszerte megemlékeznek olyan tudósokról, akik valami maradandót alkottak. Ennek apropóján tűzi műsorra novemberben a Viasat History tévécsatorna a Halálos hírszerzés című dokumentumfilm-sorozat epizódjait. A műsor a világ ismert tudósainak szokatlan – több esetben a mai napig megválaszolatlan kérdésekkel tarkított – halálát vizsgálja. Az epizódok feltárják az összeesküvés-elméleteket, és bebizonyítják, hogy a túl sok tudás határozottan veszélyes lehet.

A csatorna közleménye felidézi: 2001-ben sokat lehetett hallani egy alapvetően ritka de veszélyes kórról, a lépfenéről. Ebben az évben az Egyesült Államokban pánikkeltő borítékok keltek útjukra, hogy a kórokozóval politikusokat és újságírókat fertőzzenek meg, amely 5 halálos áldozattal és több tucat sebesülttel járt. Hosszas vizsgálódás után 2008-ban a nyomozás Bruce Ivins mikrobiológus és vakcinakutatóhoz vezetett, aki 18 évig dolgozott lépfenével kapcsolatos kísérleteken a kormány biológiai fegyverek elleni védelmi laboratóriumában. A történetet bonyolítja, hogy Ivins a 2001-es biomerényletek ügyében még az FBI-nak is segített egy fertőzött levél elemzésében, amikor pedig 2008-ban meggyanúsították, néhány nappal később eszméletlenül találták a lakásában, majd meg is halt. Több jel arra mutat, hogy öngyilkosságot követett el, számos amerikai szakértő azonban a mai napig kételkedik ebben. Úgy vélik, a hatóanyag kifinomultabb volt annál, mint amit Ivins egyedül el tudott volna készíteni, az igazi tettes pedig az al-Kaidához köthető, és még mindig szabadlábon van.

©

De már a huszadik század bővelkedett olyan gyilkosságokban, amelyeknek elkövetője ismeretlen maradt, vagy a bíróság ítéletét a mai napig kételyek övezik – emlékeztet a Viasat History. Frank Olson, a CIA alkalmazásában álló tudós titokzatos halála a mai napig rejtély. A bakteriológus neve az amerikai hírszerzés titkos katonai akcióival, az Articsóka és az MKULTRA-projekttel köthető össze, melynek során pszichoaktív szerekkel végeztek emberkísérleteket, hogy kiderítsék, hogyan lehet befolyásolni a gondolkodást céljaik elérése érdekében. Frank Olson, miután szemtanúja volt egy LSD-vel végzett kísérletnek, 9 nappal később kizuhant egy New York-i hotel ablakán. Az ügyet öngyilkossággal zárták le, azonban a mai napig rengeteg kérdés merül fel: miért zárt ablakon keresztül ugrott ki, és miért nem látszódnak az üvegszilánkok nyomai az arcán? Egyes vizsgálatok LSD befolyását feltételezték, miszerint Olson maga is kísérleti alannyá vált, így családját évekkel később 750 000 dollárral kártalanították. A tudós elárvult fiai azonban nem fogadták el az öngyilkosság tényét, ráadásul az újabb vizsgálatok egy nagyobb erejű ütés nyomait fedezték fel a holttesten. Vajon Frank Olson a CIA kábítószer-kísérletének áldozata lett vagy egyszerűen csak túl sokat tudott, és előre kitervelt gyilkosság történt? – a Halálos hírszerzés sorozat második epizódja ezt a kérdést járja majd körül.

A dokumentumfilm-sorozat premierje szerda este, 20:50-kor lesz a Viasat History-n.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zsákmány nélkül lépett meg a fegyveres rabló a rákosmenti Jyskből

Zsákmány nélkül lépett meg a fegyveres rabló a rákosmenti Jyskből

„Pofapénzt” ajánl dolgozóinak az Audi, tiltakozik a szakszervezet

„Pofapénzt” ajánl dolgozóinak az Audi, tiltakozik a szakszervezet

Többmilliárdos költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV, jobbikos képviselőt is feljelentettek

Többmilliárdos költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV, jobbikos képviselőt is feljelentettek

A Soros-üldözött korrupt politikustól a magyar rendőrök Macedóniába érkezéséig

A Soros-üldözött korrupt politikustól a magyar rendőrök Macedóniába érkezéséig

A szomorú mosolya miatt mémmé vált budapesti nyugdíjas lett a nyíregyházi állatkert reklámarca – videó

A szomorú mosolya miatt mémmé vált budapesti nyugdíjas lett a nyíregyházi állatkert reklámarca – videó

Emberkereskedelemmel is meggyanúsították az időseket átverő bűnbanda egyik tagját

Emberkereskedelemmel is meggyanúsították az időseket átverő bűnbanda egyik tagját