szerző:
hvg.hu

Az Android Dev Summit fejlesztői konferencián mutatta be azt a diasort a Google, amely jól mutatja, milyen komoly mértékben csökkenti a mobil energiafelhasználását, ha sötét módba kapcsolják a rendszert.

Amíg nem jön egy olyan technológia, amivel az eddigieknél jóval nagyobb kapacitású akkumulátorokat lehet beszerelni az okostelefonokba – anélkül, hogy az méretnövekedéssel járna –, addig a gyártók kénytelenek olyan trükkökhöz folyamodni, ami befolyásolhatja a készülék energiafelhasználását. Ilyen például a készülékek processzorába ültetett "mesterséges intelligencia", ami elosztja a mobil erőforrásait, és lekapcsolja az appokat, ha azokra épp nincs szükség.

Az üzemidő feltornászásán azonban nemcsak a készülékgyártók segíthetnek, hanem az is, ha a rendszer támogatja a sötét módot. Ez az OLED kijelzők esetében ugyanis kitolhatja az üzemidőt, és a jelek szerint ez nemcsak elmélet, tényleg komoly hatással van az akkumulátor töltöttségi szintjére a funkció.

Sötét módban a Pixel kijelzője 63 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy iPhone 7.
©

A SlashGear beszámolója szerint az Android Dev Summit fejlesztői konferencián egy diasorral mutatták meg, hogy az energiafelhasználás tekintetében micsoda különbség van egy sötét módban és egy normál módban használt készülék között. (A méréshez a 2016-os Pixel Max telefont használták.)

©

Szerencsére mindezt a Google is kezdi felismerni, a YouTube mobilos appja ugyanis nemrég kapta meg a sötét módot, és az üzenetküldéshez használt Android Messagesnek is van már ilyen funkciója. Emellett a Google a mobilos alkalmazásban és a Hírcsatornában is lehetőséget ad a sötét mód választására. Az igazi lépés viszont az lenne, ha az Android rendszerszinten is támogatná ezt a lehetőséget. (A Samsung a saját Android-verziójában már erre készül.)

Beszédes ábra: sötét módban, 100 százalékos fényerőnél jóval kisebb a kijelző energiafogyasztása a világos módhoz képest.
©

De van néhány nagyon egyszerű, azonnal hasznosítható módszer, mellyel érezhetően hosszabb üzemidőt csikarhat ki a mobiljából. Nézze csak: szinte biztos, hogy eddig ön is rosszul töltötte a telefonját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt

Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni