szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Android Dev Summit fejlesztői konferencián mutatta be azt a diasort a Google, amely jól mutatja, milyen komoly mértékben csökkenti a mobil energiafelhasználását, ha sötét módba kapcsolják a rendszert.

Amíg nem jön egy olyan technológia, amivel az eddigieknél jóval nagyobb kapacitású akkumulátorokat lehet beszerelni az okostelefonokba – anélkül, hogy az méretnövekedéssel járna –, addig a gyártók kénytelenek olyan trükkökhöz folyamodni, ami befolyásolhatja a készülék energiafelhasználását. Ilyen például a készülékek processzorába ültetett "mesterséges intelligencia", ami elosztja a mobil erőforrásait, és lekapcsolja az appokat, ha azokra épp nincs szükség.

Az üzemidő feltornászásán azonban nemcsak a készülékgyártók segíthetnek, hanem az is, ha a rendszer támogatja a sötét módot. Ez az OLED kijelzők esetében ugyanis kitolhatja az üzemidőt, és a jelek szerint ez nemcsak elmélet, tényleg komoly hatással van az akkumulátor töltöttségi szintjére a funkció.

Sötét módban a Pixel kijelzője 63 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy iPhone 7.
©

A SlashGear beszámolója szerint az Android Dev Summit fejlesztői konferencián egy diasorral mutatták meg, hogy az energiafelhasználás tekintetében micsoda különbség van egy sötét módban és egy normál módban használt készülék között. (A méréshez a 2016-os Pixel Max telefont használták.)

©

Szerencsére mindezt a Google is kezdi felismerni, a YouTube mobilos appja ugyanis nemrég kapta meg a sötét módot, és az üzenetküldéshez használt Android Messagesnek is van már ilyen funkciója. Emellett a Google a mobilos alkalmazásban és a Hírcsatornában is lehetőséget ad a sötét mód választására. Az igazi lépés viszont az lenne, ha az Android rendszerszinten is támogatná ezt a lehetőséget. (A Samsung a saját Android-verziójában már erre készül.)

Beszédes ábra: sötét módban, 100 százalékos fényerőnél jóval kisebb a kijelző energiafogyasztása a világos módhoz képest.
©

De van néhány nagyon egyszerű, azonnal hasznosítható módszer, mellyel érezhetően hosszabb üzemidőt csikarhat ki a mobiljából. Nézze csak: szinte biztos, hogy eddig ön is rosszul töltötte a telefonját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben

A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak