szerző:
hvg.hu

Néhány napja már árulják az idei harmadik iPhone-t, az iPhone XR-t, persze hogy lecsapott rá az iFixit „szétszedős” csapata.

Három iPhone-t jelentett be szeptember 12-én az Apple, és közülük a legolcsóbb, LCD kijelzős iPhone-t három hete. Az iFixit csapata elvégezte szokásos teardown-ját (szétszedéses vizsgálatát), és nemcsak azért, hogy lássák, milyen alkatrészek kaptak helyet a készülék belsejében, hanem azért is, hogy kinyomozzák, baj esetén mennyire könnyen javítható a telefon.

A készülék belseje olyan, mint egy hibrid az iPhone 8-ból és az iPhone X-ből összegyúrva. A teardown során előkerül – először az Apple történetében – a moduláris SIM kártya olvasó; az iFixit szerint éppen a modularitás teszi lehetővé a gyors cserét.

©

Láthatóvá vált a rengeteg apró visszajelzést közvetítő Taptic motor is, illetve az egylencsés hátsó kamera is. Az iPhone XR nem támogatja a 3D Touchot. Az előlapi TrueDepth kamerarendszer megegyezik az iPhone X és az iPhone Xs TrueDepth kamerájával.

©

A téglalap alakú akkumulátort csak kevés ragasztó tartja a helyén, így a cseréje esetén nem károsodik a telefon. Az akkumulátor amúgy 11,16 Wh-s, azaz nagyobb, mint az iPhone Xs-é (10,13 Wh), viszont kisebb, mint az iPhone Xs Maxé (12,08 Wh). Mindenesetre remek akkuról van szó, ugyanis az iPhone XR kínálja a leghosszabb hálózatfüggetlen működési időt a 2018-as iPhone-oknál, és – mint kiderült – más csúcstelefonok mellett sem kell szégyenkeznie.

©

Az iPhone XR LCD kijelzője 0,3”-csel nagyobb, mint az iPhone Xs AMOLED megjelenítője, és valamivel nehezebb és vastagabb is annál, mivel – a technológiából következően – háttérvilágításra is szüksége van.

Mind elöl, mind hátul üveg van a készüléken, ami kissé sérülékennyé teszi (hamarosan érkeznek is majd az ejtés- és egyéb tortúratesztek). A kijelző üvege szerencsére könnyen cserélhető, viszont ha a hátsó üveg megsérül, az egész házat cserélni kell. Az iFixit azt is megállapította, hogy a Pentalobe csavarok és a vízszigetelés megnehezítenek néhány javítási fázist. Összességében az iPhone XR 6 pontot kapott a javíthatóságra a maximális, a legkönnyebb javíthatóságra utaló 10 pontból. Egyébként 2018-as testvérei is ugyanennyi pontot kaptak.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap videója: az oldalszél nemcsak a repülőkre, az autókra is veszélyes

A nap videója: az oldalszél nemcsak a repülőkre, az autókra is veszélyes

Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

Szükségállapotot hirdettek, a közlekedés is akadozik a Magas-Tátrában az ítéletidő miatt

Szükségállapotot hirdettek, a közlekedés is akadozik a Magas-Tátrában az ítéletidő miatt

Kényszertörlések miatt apad drasztikusan a magyar cégek száma

Kényszertörlések miatt apad drasztikusan a magyar cégek száma

Három pitbull támadt egy 13 éves fiúra és húgára Ötvöskónyiban

Három pitbull támadt egy 13 éves fiúra és húgára Ötvöskónyiban

Szökött tacskót mentettek ki a Tiszából a rendőrök

Szökött tacskót mentettek ki a Tiszából a rendőrök