szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Saját pénzgenerátorként működtethető egy spanyol mobilgyártó új telefonja. A koncepció logikusnak hangzik, a bevétel valódi, de azért így is akad némi (árfolyam)kockázat.

A spanyol Wings Mobile virtuális (mások hálózatát használva saját szolgáltatást nyújtó) mobilszolgáltatóként és innovatív mobilkészülékek gyártójaként határozza meg magát. Utóbbi vonalon rendelkeznek most egy olyan újdonsággal, amely a magyar felhasználók számára is érdekes lehet.

A MinePhone WX nevű készülék első ránézésre nem tűnik túl izgalmasnak. Egy teljesen ismeretlenül csengő gyártó 6,2 hüvelykes képernyővel, nyolcmagos processzorral, 6 GB RAM memóriával, 16+8 megapixeles kamerával és ujjlenyomat-olvasóval felszerelt készüléke. Egyedül az akkumulátor leírására kaphatjuk fel a fejünket, az 5000 mAh-es kapacitás manapság szokatlanul nagynak számít.

Annyira azonban még az aksi sem különleges, hogy kifizessen az ember egy ilyen mobilért nagyjából 330 ezer forintot, amennyiért már népszerű mobilgyártók csúcskategóriás telefonjaihoz is hozzá lehet jutni. Az már egy kicsit gyanús, hogy ezt az összeget (közvetlenül) nem forintban vagy euróban, hanem a gyártó saját kriptovalutájában kell megfizetni: a MinePhone WX-ért 6000 BitWings (BWN) nevű pénzt kérnek el. Ez a virtuális pénz május 1-jén debütál majd, és különleges módon lesz egy dollárhoz kötött, 0,2 dolláros minimumárfolyama.

©

Az még ennél is szokatlanabb, hogy a készülék termeli is a pénzt. Amikor a felhasználó éppen nem nyomkodja, akkor a benne lévő ARM Mali-G72-es grafikus processzort használva a háttérben kriptovaluta-bányászatot végez. Miközben a folyamat a gyártó ígérete szerint csak alig-alig meríti az akkumulátort, szabad szemmel is látható havi fizetéskiegészítéssel kecsegtet: havonta akár 2,002 Ethereumot (ETH) generál a mobil, a vásárlástól számított 3 éven át.

Az Ethereum is egy virtuális valuta, a kockázatot pedig éppen ez jelenti. Egy ETH értéke cikkünk írásának pillanatában nagyjából 135 dollár, ami azt jelenti, hogy egy hónapban akár 75 ezer forint körüli összeget is termelhet a MinePhone WX. Ám az ETH-árfolyam folyamatosan, ráadásul elég nagy kilengéssel változik. Egy éve például 835 dollár körül mozgott és azt senki nem tudja megmondani, hogy egy-két-három év múlva havonta 450 ezer, 45 ezer vagy 45 forintot ér-e majd a készülék által termelt kriptopénzmennyiség. (Ami a harmadik év végére egyébként legfeljebb 72 ETH lehet, ez hozzávetőlegsesen 2,7 millió forintot jelent a jelenlegi árfolyamon.)

A hazai felhasználók számára további meglepetéseket rejthet a dollár-forint árfolyam változása. Igaz, jelenleg nem tűnik reálisnak, hogy a forint hirtelen durva erősödésbe kezd a dollárhoz képest. A MinePhone WX vásárlóinak pedig inkább a forint gyengülése áll majd érdekében, hiszen így a havi 2 ETH-ért kapott dollárok többet érnek.

Szinén hangsúlyos, hogy a különleges telefon csak akkor termel pénzt, ha a felhasználó éppen nem használja aktívan – a havi 2 ETH gyanúnk szerint csak nagyon-nagyon minimális nyomkodás mellett hozható össze. Igaz, erre a kockázati tényezőre tekinthetünk úgy is, mint erős késztetésként arra, hogy leszokjunk a mobilunk felesleges nyomkodásáról.

Az MWC 2019 mobilos szakkiállítás további friss híreit itt találja. Ha nem szeretne lemaradni az újabbakról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!