szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kamuhírek szerzői az év minden percét arra áldozzák fel, hogy valótlanságokat terjesszenek, és ez alól az ünnepi időszak sem kivétel. Két most terjedő átveréssel újra az időseket próbálják becsapni.

Több kamuhírrel dolgozó oldalra is felkerült és nagyban terjed az az írás, melynek már a címe átverésszagot áraszt:

GULYÁS GERGELY: "70 ÉV FELETT ELTÖRÖLNÉM A NYUGDÍJAT, MERT NINCS SZÜKSÉG RÁ. A FELHALMOZOTT VAGYONUKBÓL VÍGAN ELÉLNEK A HAZAI NYUGDÍJASAINK"

A különféle változatokban terjedő, de lényegét nézve ugyanarról szóló cikk azt állítja, hogy a 70. életévüket betöltött nyugdíjasok a legtehetősebb magyarok, “mert 70 év alatt 50-150 millió forintnyi vagyont halmoztak fel”. Így pedig nincs szükségük nyugdíjra. Bár valószínűleg akadnak tehetős nyugdíjasok, és olyanok is, akik aktív éveik alatt sok pénzt gyűjtöttek össze, Gulyás Gergely biztosan nem mondott olyat, hogy a nyugdíj felesleges juttatás, olyat pedig pláne nem, hogy arról az időseknek le kell mondaniuk, mert az állam ezt kéri tőlük.

Az álhír második, szintén gyanút keltő része, hogy a cikkben hol Gulyás Gergelyként, hol Gulyás Gergőként hivatkoznak a Fidesz politikusára. A kamuhír amúgy valószínűleg megtette hatását, legalábbis ennek tudható be, hogy ugyanebben a témában egy másik írás is terjedni kezdett, de ebben már Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szavai olvashatók. A kamuhír előállítói ezzel próbálják megerősíteni saját hazugságukat, hogy úgy tűnjön, Gulyás “ötletének” már támogatói is vannak.

A Gulyás szavaira adott “reakció” természetesen szintén nem igaz, csak löketet akar adni az eredeti hazugságnak.

Egyébként mindkét kamuhír olyan oldalakon terjed, melyek hemzsegnek a reklámoktól, és ahol még az orvosok által sem(!) látott csodagyógyszerekről írnak. Könnyen kitalálható, hogy utóbbiakkal is az időseket célozzák. Ezzel azt akarják elérni, hogy a hiszékenyebb olvasó újabb cikkekre kattintson, így generálva nagyobb látogatást az oldalnak.

Ha kíváncsi, mely oldalak verik át rendszeresen, fussa át a listánkat: weboldalak, melyeknek soha ne higgyen el semmit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton: Szent koronavírustan

Gergely Márton: Szent koronavírustan

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Kiderült, mi okozta az orrfacsaró bűzt Budán a múlt héten

Kiderült, mi okozta az orrfacsaró bűzt Budán a múlt héten