780 000 éve becsapódott meteor kráterét találhatták meg a tudósok

780 000 éve becsapódott meteor kráterét találhatták meg a tudósok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutatók sejtése szerint Laosz déli részén, a föld alatt egy közel 17 kilométer széles kráter terül el.

Különös rejtély volt eddig a tudósok számára az a földtörténeti esemény, amely során nagyjából 780 ezer évvel ezelőtt egy meteorit csapódott a bolygónkba. Arra, hogy ez megtörtént, a kutatók már korábban találtak bizonyítékot Ausztráliában és Ázsiában is. A dologgal csak egy bökkenő volt: a becsapódáskor keletkezett kráter szőrén-szálán eltűnt.

A tudósok sokáig keresték, és úgy tűnik, kitartásuk végre eredményre vezetett. A nemzetközi tudóscsoport feltételezése szerint – amelyről a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos szaklapban írtak – a kráter Laoszban található, amit az idők során betakart a láva

Az egyik nyom, ami a kutatókat elvezette Laoszba, a tektit nevű anyag volt – mutat rá az IFLScience. A tektitek az úgynevezett meteorit üvegek, amelyek a feltételezés szerint a meteoritok becsapódásakor keletkeznek.

Mikroméretű tektitek.
©

A szakemberek többféle tektitet is ismernek, ezek mindegyike egy-egy kráterhez tartozik. Az ausztrálázsiai régióban talált tektitek forrását azonban nem sikerült meglelni. Mivel azonban az anyag hatalmas területen szóródott szét, úgy vélték, a kráternek is nagynak kell lennie.

Azt már eddig is sejtették, hogy valahol a délkelet-ázsiai területen kell keresgélni, a tektitek kémiai elemzése során arra jutottak, hogy Laosz déli részén, a Bolaven-fennsík környékén kell keresgélni. A gyanújukat erősítette, hogy a területtől nagyjából 20 kilométerre sziklákat találtak, ami a becsapódásra utal, de furcsa anomáliákat tapasztaltak a gravitációs mérés során, ami alapján feltételezhető, hogy egy felszín alatti kráter lehet ott. A számításaik szerint ez 13-17 kilométer széles lehet.

Nagyjából a piros jelölő környékén sejtik a kutatók a kráter meglétét.
©

Bár a jelek valóban arra utalnak, hogy ott kell lennie a kráternek, konkrét bizonyíték egyelőre nincs rá. Ehhez további vizsgálatokra és mérésekre lesz majd szükség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.