szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bombasztorit hoz a The Guardian: a brit napilap technológia rovata arról ír, hogy két éve ügyes trükkel meghekkelték az Amazon-tulajdonos Jeff Bezos mobilját, amelyhez egy videóba rejtett ártalmas kódot használtak. A felvétel a szaúdi olajmonarchia trónörökösének telefonszámáról érkezett.

Két éve egy WhatsAppon küldött videoüzenetbe rejtett vírussal megfertőzték és feltörték Jeff Bezos, az Amazon, valamint a Washington Post milliárdos tulajdonosának mobiltelefonját – ezzel a hírrel jelentkezett exkluzív cikkében a brit The Guardian.

A kémprogram az újság információi szerint Bezos és szaúdi trónörökös online csevegése után került előbbi mobiljára, szándékosan: a kártékony kódot adatlopás céljával juttatták Bezos készülékére, az olajmonarchia trónörököséhez köthető telefonszámról.

Arról, hogy a kémprogram mit lopott el, és hogy az eltűnt információkat mire használhatták, a The Guardiannak nincs információja.

A rejtélyes támadás utáni hónapokban a koronaherceg embereit is magában foglaló szaúdi halálbrigád Törökországban brutális kegyetlenséggel meggyilkolta Dzsamál Hasogdzsi újságírót, aki korábban a Washington Post publicistája volt. Hasogdzsi nem csak a problémás ügyekről igyekezett lerántani a leplet, bírálta is a szaúdi rendszert.

Az adatlopás után 9 hónappal később a National Enquirer bulvárlap arról számolt be, hogy Bezos megcsalja a feleségét. Az újság mindezt a birtokába került bennfentes információkra hivatkozva állította, de hamar kiderült, hogy inkább kémprogramot használtattak. Egy Bezos által felbérelt magánnyomozói csoport ugyanis arra jutott, hogy a bemutatott intim üzenetekhez valamilyen kémprogram segítségével jutottak hozzá a milliárdos telefonján.

A Guardian cikke szerint a Bezos magánnyomozásáról szóló eredmények és adatok mostanra az amerikai hatóságokhoz kerültek. A szaúdi herceg személyes beavatkozására utaló nyomokat pedig elküldték Agnès Callamardnak, az ENSZ politikai megrendelésre végrehajtott gyilkosságokkal foglalkozó jelentéstevőjének.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
50-100 ezer kamiont kellene leterelni a magyar utakról, hogy teljesíteni tudjuk az EU klímacéljait

50-100 ezer kamiont kellene leterelni a magyar utakról, hogy teljesíteni tudjuk az EU klímacéljait

A volt brit nagykövet ismét magyarul szavalt – videó

A volt brit nagykövet ismét magyarul szavalt – videó

Büszke kommunista a spanyol kormányfőhelyettes

Büszke kommunista a spanyol kormányfőhelyettes