szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglesz a hosszabb távú hatása a hónapokig tartó ausztrál bozóttüzeknek a brit meteorológiai szolgálat egy új számítása szerint.

Az ausztrál bozóttüzek miatt ugrott meg két százalékkal a légkör szén-dioxid szintje – írta a The Guardian a brit meteorológiai szolgálat új jelentését is idézve.

Idén májusra már 417 ppm-es (part per million, részecske per millió) értékeket jósolnak a szakértők, vagyis nemhogy csökken majd a légkör szén-dioxid tartalma, még tovább növekszik. Ehhez hasonló koncentráció a légkörben utoljára 3-5 millió éve volt, amikor a Földön a mainál 2-3 Celsius-fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet és a tengerek szintje 10-20 méterrel magasabb volt.

A hawaii Mauna Loa obszervatórium új mérései alapján a légkörben található szén-dioxid mennyisége mostanra elérte a 415,79 ppm-et, ami ugyancsak rekord: soha korábban nem mértek ilyet.

A brit meteorológusok idén átlagosan 412 ppm szén-dioxid-aránnyal számolnak, ami 2,74 ppm-mel magasabb a 2019-ben mért átlagnál. Ennek az ausztrál bozóttüzek az oka a szakértők szerint.

Az Exeteri Egyetem kutatója és a brit meteorológiai szolgálat munkatársa, Richard Betts szerint az ember által előidézett éghajlatváltozás, köztük a nagy hőség is okozója volt a bozóttüzeknek. A forróság miatt ráadásul nem fejlődik a szén-dioxidot megkötni képes növénytakaró, amely így további felmelegedéshez, bozót- és erdőtüzekhez vezethet.

A légköri szén-dioxid-szint növekedése azért rossz, mert a tudományos közmegegyezés szerint 450 ppm-nél magasabb aránynál a Föld átlaghőmérséklete már több mint 2 Celsius-fokkal haladhatja meg az ipari forradalom előtti szintet.

Az ennél szintnél jelentkező következmények többek szerint katasztrofálisak lehetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Amerikában is vannak mesterfokozatú horrorkaravánok

Amerikában is vannak mesterfokozatú horrorkaravánok