szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magköpeny határán fekvő struktúrákat szívesen vizsgálják a geológusok. Akik most rá is bukkantak egyre, de ezáltal nem válaszokból, hanem kérdésekből lett több.

A szeizmikus adatok elemzése nem csupán a földrengések természetének megértéséhez viszi közelebb a tudósokat. Ezekből az információkból a Föld kevéssé ismert részeit, a magot és a köpenyt is tanulmányozni lehet, ahol viszonylag gyakran fedeznek fel új és különleges struktúrákat.

A Science tudományos folyóiratban írtak arról, hogy nemrég rábukkantak egy ilyen jelenségre. Méghozzá 2900 kilométerrel a Francia-Polinéziához tartozó Marquises-szigetek alatt. Hogy pontosan mivel van dolguk a kutatóknak, az egyelőre nem teljesen világos. Egy elmélet szerint a magközelben felfedezett struktúra valamilyen kőzet lesz, amely rendkívül forró és sűrű.

©

A struktúrát (a kutatók nevezik így) modern képalkotó technika, valamint a Sequencer nevű algoritmus azonosította. A programot kifejezetten szeizmikus adatok feldolgozásához fejlesztették. A szoftverre azért is van szükség, mert olyan információmennyiséget kell átvizsgálni, amelyet máskülönben hónapokba, ha nem évekbe telne megfejteni. A számítógép ezen felül szokatlan jeleket is észrevehet.

A struktúra azonosításához a korábbi földrengések során rögzített adatokat nézték át a Marylandi Egyetem szeizmológusai a Futurism szerint. Ez kimondottan izgalmas kutatási terület, hiszen a begyűjtött információk alapján olyan struktúrákra és egyéb jelenségek létezésére is következtetni lehet, amely addig nem volt ismert a tudósok előtt. Lényegében ez történt most is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága

Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

3 napos üzemidőt ígér a Xiaomiból kivált Poco új mobilja, 6000 mAh-s akkumulátor van benne

3 napos üzemidőt ígér a Xiaomiból kivált Poco új mobilja, 6000 mAh-s akkumulátor van benne