szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Frissítette a hangfelvételekre vonatkozó beállításokat a Google, melyről e-mailes értesítőket küld ki a cég. Az ügy fontosabb, mint elsőre gondolná.

A Google is rendelkezik olyan szolgáltatásokkal (ilyen például a Térkép és a kereső), melyek támogatják az "Ok Google" általi hangvezérlést. Ennek nem csak a praktikusság az oka, sokan kényszerből használják a funkciót, máshogy ugyanis az adott szolgáltatást sem tudnák. A Google pedig mindent elkövet, hogy a fejlesztés hallja és értelmezze is a kimondott szavakat. Ehhez kapcsolódóan kéri most a felhasználók segítségét a cég, köztük itt, Magyarországon is.

A hangvezérlés során különféle hangminták születnek, melyeket a Google – a felhasználó beleegyezése esetén – elemez és fel is használ a szolgáltatása javításához. Azonban a világban kipattant adatbotrányok és a magánszféra védelme miatt a Google úgy határozott, kikapcsolja a felvételek automatikus tárolását, és az érintettekre bízza, mi legyen velük. A változás következménye egy átláthatóbb és biztonságosabb adatkezelési technika a Google szerint.

A hangvezérlés javításával persze ettől függetlenül sem áll le a cég, ám a továbbiakban már a felhasználók dönthetnek róla, mentik-e ezeket az állományokat, és engedélyezik-e, hogy a Google szakértői elemezhessék azokat. Erről, pontosabban a tárolás kérdéséről e-mailes értesítőket küld ki a cég, melyek a napokban érkeznek meg (vagy már meg is érkeztek) az érintettekhez.

A magyar nyelven is olvasható tájékoztatóban a Google egyrészt elmagyarázza a változás lényegét, másrészt segítséget nyújt a hangminták tárolásának engedélyezéséhez, ha a felhasználó úgy dönt: segítené a programozók munkáját. A Google szerint a mintákat teljesen névtelenül tárolják el, a beszélőt nem lehet rajta beazonosítani, illetve magáról az elhangzottakról sem tudnak meg semmit. (A cég egyébként sem fér hozzá mindenhez, csak a beszéd egy kis szeletéhez.)

Ha úgy dönt, hogy segíti a munkát, erre a weboldalra lépve tudja engedélyezni a hangminták tárolását az eszközén. Az oldalon egy magyar nyelvű videót is talál, amelyet ugyancsak a nagyobb átláthatóság jegyében készített a Google. Az elmentett hangmintákat ugyanitt lehet törölni a rendszerből.

A hangfelvételek mentésére alapesetben nem kerül sor, ha tehát nem osztaná meg azokat, semmit nem kell tennie: a Google alapértelmezetten úgy veszi, hogy nem akarja sem tárolni, sem vizsgáltatni azokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Valamikor majd meg kell nyitni a járványkórházakat

Orbán: Valamikor majd meg kell nyitni a járványkórházakat

Nemzetek Ligája: A Real Madrid és az Inter sztárja mellett a Fehérvár kapusa is készülhet Magyarország ellen

Nemzetek Ligája: A Real Madrid és az Inter sztárja mellett a Fehérvár kapusa is készülhet Magyarország ellen

Szasa Filipenko: Nem lep meg, hogy Orbán és Lukasenka barátok

Szasa Filipenko: Nem lep meg, hogy Orbán és Lukasenka barátok