szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rossz kombináció, hogy az elmúlt évben lassult a mobilinternet Magyarországon, miközben drága is maradt. A trendvonal pedig azt sugallja, lemaradunk.

A magyarországi mobilszolgáltatást két évtizede a szolgáltatói reklámok sorolták az élvonalba, néhány éve pedig már nemzetközi felmérések is. Négy éve arról szóltak a hírek, hogy az itthoninál csak az innovációban közismerten előrébb járó Dél-Koreában és Szingapúrban gyorsabb a mobilinternet. A hazai sebesség azóta alig nőtt – idén konkrétan csökkent –, és már csak a világranglista 17. helyére elég.

Hogy négy év alatt mindössze 5,5 megabitet sikerült előrelépniük a magyar szolgáltatóknak – ami inkább mondható stagnálásnak, mint fejlődésnek –, az aligha független a távközlési cégekre tíz éve kirótt különadótól. Az éves szinten több tízmilliárdos pluszteher törvénybe foglalásakor több szolgáltató is aggályait fejezte ki. Az adó összegének nagyjából felét befizető Magyar Telekom akkor úgy fogalmazott, hogy „az elvonás kedvezőtlenül hathat az iparág és azon keresztül az ország versenyképességére”. A közösségi fórumokon és blikkfangosabb sajtócímekben ezt úgy ültették át a köznyelvbe, hogy „lassulhat a mobilnet Magyarországon”. Tíz év távlatában lassulni éppen nem lassult, sőt a 17. hely nem drámaian rossz, de egyértelmű, hogy ez már nem az élvonal.

A helyzetet nemhogy menti, inkább súlyosbítja az, ami a legfrissebb árazási világranglistából kiderül: a magyarok kifejezetten drágán kapnak mobilinternetet.

Hogy egészen pontosan milyen a hazai helyzet, hogyan ment el mellettünk a világ, és hol mennyit kell fizetni a mobilnetért, arról bővebben olvashat a HVG hetilap csütörtökön megjelenő friss számában, illetve elérheti a cikket a hvg360-on.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Büntetőfékezés miatt borult fel egy autó, vádat emeltek a „leckéztető ellen”

Büntetőfékezés miatt borult fel egy autó, vádat emeltek a „leckéztető ellen”

Négy vidéki városban emelkedik a víruskoncentráció a szennyvízben

Négy vidéki városban emelkedik a víruskoncentráció a szennyvízben

Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház

Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház