szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Sabrent megduplázta korábbi adattárolójának – szintén nem elhanyagolható – kapacitását, amely így már 16 TB-ot számlál. Az SSD-t nem szerverekbe, hanem otthoni felhasználásra szánják.

A számítástechnikai iparban egyre nagyobb szelethez jutnak az SSD (solid-state drive) típusú adattárolók a gyors és megbízható működésük miatt. És persze azért is, mert a korábbi, csekély kapacitásuk helyett ma már jóval több férőhelyet kínálnak.

A Sabrent annak idején világelsőként jelentette be a hagyományos HDD-knél (hard disk drive) sem túl gyakori, 8 TB-os szilárdtest-meghajtóját, és most ismét az élre törnének. De úgy, hogy közben rádupláznak az elődre:

a gyártó következő SSD-je már 16 terabájt kapacitású lesz.

Ezen nemcsak rengeteg film, zeneszám és dokumentum fér el, játékokat is bőséggel lehet rá pakolni. Alighanem hosszú ideig. A tárolót nem mellesleg a fogyasztói piacra szánja a cég, noha a pontos érkezését még nem árulták el. (Nyitóképünkön a gyártó egy korábbi modulja látható.)

Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy a Sabrent több mint megkapó terméke biztosan nem lesz olcsó: a Techradar 2000 dollár körüli vételárra számít, ami egyszerű átváltással is 592 ezer forintot jelent. A fogyasztói piacra való bevezetés ez esetben tehát inkább egy szűkebb réteget jelent.

A termék csatolófelülete SATA típusú, emellett 96 rétegű QLC memórialapkák is kerülnek bele. Egy prototípusánál 550/530 MB/s olvasási és írási tempót mértek, mely a ma kapható, teljesen átlagos (SATA-s) SSD-khez hasonló sebességet jelent. Különösebb gyorsaság tehát nem jár a több mint félmillió forintnyi vételárért.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány miatt zárva tartó étterembe szállt be az MNB-elnök fiának barátja

A járvány miatt zárva tartó étterembe szállt be az MNB-elnök fiának barátja

Varga Csaba útnak indult, hogy meghódítsa a Mount Everestet

Varga Csaba útnak indult, hogy meghódítsa a Mount Everestet

Annyira hiányzott neki a repülés, hogy a karanténban fedélzeti menüket kezdett el készíteni

Annyira hiányzott neki a repülés, hogy a karanténban fedélzeti menüket kezdett el készíteni