Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A Magyar Telekom, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az Ericsson Magyarország kutatás-fejlesztési együttműködésbe kezdett az ötödik generációs mobiltechnológia terén. A Telekom a frekvenciát adja, az Ericsson a hálózatot építette fel a BME "I" épületében. Az 5G rendszerek felhasználási lehetőségeit kutatják a mezőgazdaságban és az okos gyártás területén.

"Az 5G magától nem fog virágozni" – mondta a Magyar Telekom szerda délelőttre szervezett online sajtóeseményén Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára, aki szerint kemény munkára van szükség a technológia felfedezéséhez. "Nekünk kell azonosítanunk azokat a felhasználási területeket, melyek a mindennapokban valóban hasznossá tehetik a technológiát" – kapcsolódott az államtitkári mondandóhoz Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese. Ebben lehetnek a konzorcium segítségére az úgynevezett kampuszhálózatok, azaz helyi mobilhálózatok, ahol zárt körben tesztelnek egyes megoldásokat.

Ilyen épült a BME-n, ahol a Magyar Telekom saját frekvenciakészletéből díjmentesen, haszonbérlet formájában engedett át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem javára 20 MHz-et a 3600 MHz-es sávból, és 10 MHz-et a 2600 MHz-es sávból. Jakab Roland, az Ericsson Magyarország regionális stratégiai igazgatója elmondta: a teszthálózat NSA (non-standalone, vagyis 4G-hálózatra épülő) és a közeljövőben SA (standalone) üzemmódban is képes működni – ez utóbbi lehetővé teszi az 5G technológia minden képességének kiaknázását. A szakember szerint a létrejött 5G teszthálózaton olyan alkalmazásokat, felhasználási eseteket és funkciókat is ki lehet próbálni, amelyek élő hálózatban még nem elérhetők. "Ennek jelentősége abban áll, hogy a fejlesztés alatt álló szoftverek tesztelését már egy korai szakaszban el lehet kezdeni, ez pedig jelentősen gyorsítja egy-egy alkalmazás piacra jutását" – mondta Jakab Roland.

A helyi 5G-teszthálózat korlátozott hozzáférésű, azt kizárólag a BME kijelölt oktatói és hallgatói, valamint a két cég érintett munkatársai használhatják. A teszthálózaton kifejlesztett alkalmazásokat, megoldásokat a felek közösen mutatják majd be. Solymár államtitkár szerint már hamarosan; Lubor Zatko pedig azt emelte ki, hogy az egyetemen kifejlesztett megoldásokat később akár a Telekom ügyfelei is használhatják majd.

"Kimegyek a mosdóba, megnyitom a csapot, és ipar 4.0 folyik belőle."

Így érzékeltette az 5G-alapú innovációra irányuló iparági figyelem mértékét Józsa János, a BME rektora. Az egyetemi vezető szerint fontos szem előtt tartani, hogy legalább ilyen izgalmas, ha nem izgalmasabb a mezőgazdaság okosítása, "ami okos falut jelent, az pedig okos természetvédelmet". A kutatás-fejlesztési konzorcium okos mezőgazdasági alkalmazásokkal és a kooperatív robotok valós idejű automatizált vezérlésével demonstrálja az 5G rendszerek előnyeit. A rektor szerint ennek a területnek az igazi lényegét még csak tapogatjuk, de óriási jelentősége lesz. Csak úgy, mint a 6G-nek, melyen már dolgoznak a Műegyetem kutatói.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik

Virágokkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál

Virágokkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál

700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?

700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?