szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új képformátum, a ProRAW támogatását is tartalmazza az az iOS-frissítés, amely már telepíthető a kompatibilis iPhone-okra. A képes fejlesztést csak az újabb telefonok kapják meg, de a csomagot a régebbi készülékekre is érdemes telepíteni.

Immár hivatalosan is elérhető az iOS 14.3, az Apple iPhone-jaihoz, illetve a hetedik generációs iPod touch-hoz fejlesztett rendszerverzió, mely egy több mint érdekes fejlesztést is tartalmaz: ebben a szoftverkiadásban debütál a ProRAW képformátum, melyről még az októberi sajtóeseményén beszélt az amerikai gyártó.

A ProRAW egy rugalmasabb fájlformátum, mely rendelkezik a RAW-alapú fotózás legfontosabb előnyeivel (vagyis rendkívül részletgazdag a fotó), miközben lehetőséget ad az Apple intelligens fotószerkesztési technológiái, a Deep Fusion és a Smart HDR használatára is. A fejlesztésnek elsődlegesen tehát a (mobil)fotózásban van szerepe, és azon belül is főként azok fogják értékelni, akik szeretnek elpepecselni egy-egy fotóval valamely ismertebb képeditálóban.

Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max - és a budapesti 5G

Amit az Apple 2020-ban mobil fronton tud, az kivétel nélkül bekerült ebbe a készülékbe. De az iPhone 12 Pro Max messze nem való mindenkinek, adott esetben több fronton is kiverheti a biztosítékot - jövünk a részletekkel és egy gyors budapesti 5G-teszttel.

Az újfajta formátumot nem minden iPhone támogatja, csak az újabb iPhone 12 Pro és Pro Max telefonok – és esetükben is csak a hátlapi érzékelők. De aki ilyen eszközzel rendelkezik, az a készülék kamerabeállításaihoz, majd a formátumhoz navigálva máris aktiválhatja azt. Ezzel kapcsolatban nem árt tudni, hogy a ProRAW a DNG fájlformátumot használja, ami legalább 25 MB-os képeket eredményez kattintásonként. Egy érdekes adalék, hogy a fejlesztés az éjszakai képkészítési módot is támogatja.

Az iOS 14.3-at természetesen nem csak a két fenti mobiltípusra érdemes telepíteni, és persze nem is ez az egyetlen újdonság benne. A csomagnak – a rengeteg hibajavításon túl – része még a Fitness+ szolgáltatás, az újonnan érkezett AirPods Max támogatás, a levegőminőséggel kapcsolatos adatok lekérhetősége, illetve az Ecosia nevű keresőmotor. Ez utóbbit a Safariban lehet kipróbálni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Akinek sok pénze van, Steve Jobs aláírásos iPhone 12-t vehet

A különféle mobileszközök prémiumkategóriás testre szabásáról ismert orosz Caviar cég most olyan iPhone 12 Prókkal rukkol ki, amelyek különleges anyagból készülnek, és még Steve Jobs aláírása, sőt garbójának egy pici darabja is megjelenik a hátoldalukon.

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát