szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Amit az Apple 2020-ban mobil fronton tud, az kivétel nélkül bekerült ebbe a készülékbe. De az iPhone 12 Pro Max messze nem való mindenkinek, adott esetben több fronton is kiverheti a biztosítékot – jövünk a részletekkel és egy gyors budapesti 5G-teszttel.

"Leg...leg...leg..." címmel 1982-től kezdve 17 évig futott Rózsa György rekordokkal foglalkozó népszerű műsora a Magyar Televízióban. És hogy mi köze ennek a ma már retró tévés produkciónak jelen tesztünk okostelefon kategóriás alanyához? Konkrétan a "leg"-ek mennyisége.

Legnagyobb. Legnehezebb. Legszebb kijelzős. Legjobb képminőségű. Legnagyobb zoomos. Leghosszabb üzemidejű. Legdrágább.

Elég ennyit tudni, és pillanatok alatt képbe kerülhetünk azzal kapcsolatban, hogy körülbelül mi emeli ki a többi új iPhone 12 közül a Pro Max nevezetű abszolút csúcsmodellt.

©

Nagy, nehéz

A boltokba korábban megérkezett iPhone 12-t és iPhone 12 Prót bemutató tesztünkben részletesen foglalkoztunk azzal, hogy mostantól miért kicsi az almás mobilok doboza, és hogy ténylegesen mi állhat a töltő, illetve a fülhallgató elhagyása mögött. E tekintetben az iPhone 12 Pro Max sem különbözik a társaitól: kompakt dobozban érkezik, egyetlen USB-C/Lightning kábel társaságában.

És igen, az idei Pro Max tényleg nagy, minden korábbi iPhone-nál hatalmasabb. A hosszúság és a szélesség is nőtt, cserébe viszont kicsit vékonyabb lett a telefon, melynek hátának síkjából jelentősen kiemelkedik a méretes kamerasziget. A 226 grammos tömeg változatlan maradt tavalyhoz képest, vagyis még mindig tetemes.

©

Ne gondoljuk azonban, hogy a 12 Pro Maxnél nincsenek nagyobb telefonok. A Samsung idei mainstream csúcsmobilja, a Galaxy S20 Ultra ugyan némileg keskenyebb, de jelentősen hosszabb és vastagabb kialakítású, vagyis a "mindent bele" életérzésnek nemcsak az Apple-nél, hanem más gyártóknál is a gigantikus méret az ára.

A rozsdamentes acél készülékház a többi új iPhone-hoz hasonlóan visszakanyarodott az évekkel ezelőtti szögletesebb, lapos oldalfalas iskolához. És ez nemcsak a kisebb almás mobilokon, hanem a legnagyobbon is üdítően hat. A vízállóság javult a 11 Pro Maxhez képest, a kezelhetőség, illetve a remek minőségű sztereó kihangosítás viszont lényegében változatlan maradt.

©

Képesség

Az OLED technológia miatt végtelen kontrasztarányú, hatalmas betekintésű szögű és vibráló színekkel szolgáló érintőkijelző 6,7 colos képátlójú, vagyis közel 7 százalékkal nőtt a felülete az elődhöz képest, de még így is elmarad 4 százalékkal az S20 Ultrától. A notch sajnos maradt, és még mindig jelentős területet rabol el a hasznos kijelzőfelületből. Biometrikus azonosításra a már jól ismert Face ID szolgál, ujjlenyomatszenzort nem kapunk.

A kávák vékonyabbak lettek, a 19,5:9-es képarány kevésbé hosszúkás a high-end mobiloknál megszokotthoz képest, a fényerő hatalmas, és a kijelző képe még erős napsütésben is remekül látható. A felbontás nem rekordmagas, ezzel együtt a képminőségre egyáltalán nem lehet panaszunk.

Ezt erősíti meg a tény, hogy a DisplayMate nemrégiben a legjobb okostelefon-kijelzőnek kiáltotta ki a 12 Pro Maxben lévő panelt. Még akkor is, ha az a legfrissebb trendektől nem 90-120 Hz-es, hanem csak oldschool 60 Hz-es frissítésű. (Egy másodperc alatt annyiszor frissül a képernyő.)

Apple iPhone 12 Pro Max vs. Huawei Mate 40 Pro
©

Képalkotás

Az egy első és három hátsó kamerából álló kvartett összes tagja 12 megapixeles. Közülük a frontkamera és nagylátószögű modul mind a négy új iPhone-on ugyanolyan, a sötétben történő fókuszálását, illetve éjszakai portrét lehetővé tevő LiDAR modul viszont csak a 12 Prón és 12 Pro Maxen található. Utóbbi két készülék kiváltsága továbbá a telefotó kamera, de a 12 Prónak és a 12 Pro Maxnek mind a telefotó-, mind pedig a főkamerája különbözik egymástól.

Jelen tesztalanyunk főkamerájában egy a többi iPhone-ban lévőnél 47 százalékkal nagyobb képszenzor található, ami rossz fényviszonyok mellett jön a legjobban. A lapka konkrétan 43 négyzetmilliméteres, vagyis azért a Samsung és a Huawei által használt 69-75 négyzetmilliméteres szenzorok még mindig sokkal nagyobbak nála. Azok viszont nem rendelkeznek szenzormozgatásos képstabilizálással, mint ahogy a 12 Pro testvérmodell sem.

©

A 12 Pro Max minden körülmények mellett kiváló képeket rögzít, de nem sokkal jobbakat, mint az olcsóbb testvérei, a legnagyobb különbség éjszakai körülmények mellett fedezhető fel. A Smart HDR 3 remek nagy dinamikatartományú fotókat eredményez, megkapjuk a 12 Pro-féle Apple Pro RAW támogatást, illetve az összes 12-es iPhone-hoz hasonlóan már az előlapi és a nagylátószögű kamera is tudja az éjszakai módot. 8K videófelvevő nincs, de nem igazán hiányzik, a 4K/60 fps-es Dolby Vision rögzítés mindkét Prón elérhető.

Hiába kommunikálja az Apple félreérthető módon "ötszörös optikaizoom-tartományú"-nak a 12 Pro Maxet, annak hagyományos értelemben vett optikai zoomja 2,5x-es. Vagyis csak minimális az előrelépés a tavalyi iPhone-ok, illetve a 12 Pro 2x-es nagyítási értékéhez képest, akkor, amikor a legtöbb rivális már 4-5x-ös, vagy adott esetben 10x-es optikai zoomnál jár. Sőt, akad olyan készülék, melyben jól megfér egymás mellett egy 3x-os és egy 10x-es telefotó egység.

©

Summa summarum, az iPhone 12 Pro Max jelenleg az Apple-nél egyértelműen a csúcsot képviseli képalkotás fronton, de azért abszolút értékben véve akadnak nála komolyabb kamerás mobilok is. A DxOMark toplistáján cikkünk írásakor a negyedik helyen található a készülék.

Nagylátószög
©
Főkamera
©
2,5x-es zoom
©
Nagylátószög
©
Főkamera
©
2,5x-es zoom
©

Sebesség, akkumulátor

Mivel mind a négy új iPhone-ban ugyanaz a legmodernebb gyártástechnológiával készülő A14 Bionic chipset található, a legolcsóbb és legkisebb iPhone 12 mini éppúgy villámgyors, mint a legdrágább és legnagyobb iPhone 12 Pro Max. Időtállóság fronton némi előnyt jelent a Pro modellek 4 helyett 6 GB RAM-ja, illetve a Prók alapmodellje nem 64, hanem 128 GB flashmemóriát vonultat fel.

Memóriabővítési lehetőség sosem volt, nincs és várhatóan nem is lesz. Wifiből a leggyorsabb 6-os, Bluetoothból pedig az 5-ös szabvány támogatott.

©

Az akkumulátor mintegy 7 százalékkal kisebb kapacitású, mint az elődben, azonban a hatékonyabb működésű hardver miatt az üzemidő nem csökkent. És ha a lehető leghosszabb üzemidejű új iPhone-t keressük, akkor bizony nagyon jó helyen járunk: a 12 Pro Max körülbelül 20 százalékkal bírja tovább, mint a 12 Pro. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a 12 Pro Max még erős nyúzás mellett sem merül le a nap végére, óvatos duhajkodás mellett pedig akár a két nap is benne van a pakliban.

A 8 ezer forintos áron kapható 20 W-os töltőfejjel 35 perc alatt lehet 0-ról 50 százalékra tölteni az aksit, szemben a 12 Pro 30 perces szintidejével. Nem rossz, de nem is jó ez a sebesség akkor, amikor már jelentősen olcsóbb mobilok nagyobb telepét hasonló idő alatt 100 százalékra lehet tölteni. Wireless fronton még rosszabb a helyzet, hiszen a MagSafe-en 15 W-tal, Qi-n pedig mindössze 7,5 W-tal tölthető iPhone 12 Pro Max androidos riválisai már 40-50 W-tal táplálhatók vezeték nélküli módon.

©

5G

A leghosszabb üzemidő akkor hozható, ha nem a legmodernebb 5G, hanem az eggyel korábbi és szélesebb körben elérhető 4G mobilnetet használjuk. Hétköznapi felhasználási körülmények mellett körülbelül 10-20 százalékkal hosszabb a 4G melletti üzemidő. Sőt, amikor például nagyfelbontású YouTube-videót nézünk, akkor 5G-n kétszer olyan gyorsan is merülhet a telep, mint 4G-n.

Ezzel az Apple is tisztában van, így gondoskodott egy olyan üzemmódról, mely csak akkor használja ténylegesen az 5G-t, ha valóban szükség van a legnagyobb tempóra, viszont a telefon ilyenkor 4G adatkapcsolat esetén is 5G-t jelez ki. Szerencsére ha nem kérünk ebből az egészből, akkor bármikor teljesen kikapcsolható az 5G. Ami egyébként brutálisan gyors.

©

A 12 Pro Maxet a Vodafone budapesti 5G-hálózatán teszteltük. A lefedettség egyelőre még a fővárosban is messze van a teljestől, de azért sok helyen már elérhető a legújabb technológia. Tucatnyi helyszínen mértünk sebességet, és azt tapasztaltuk, hogy az 5G mindenhol jelentősen nagyobb adatátviteli sebességet biztosított, mint az ugyanott elérhető 4G.

A legnagyobb sebességet az Országháztól nem messze mértük, ahol 553 Mbit/s-os értéket regisztráltunk, miközben ugyanitt 4G-n 85 Mbit/s volt a csúcssebesség, ami 6,5x-es különbséget jelent, de volt olyan helyszín, ahol csak 1,5x-es volt az 5G előnye. Válaszidő fronton is tarol az 5G, a legalacsonyabb, vagyis legjobb érték 10 milliszekundum volt, szemben a 4G-n tapasztalt 17 milliszekundumos rekorddal. De ezen a fronton még ráfér a fejlesztés az újabb technológiára, hiszen az 5G 1 milliszekundumos válaszidőt is nyújthat.

©

Konklúzió, árak

+ : általánosan kiváló minőség, fürge működés, gyönyörű kijelző, remek kameraszett, korrekt üzemidő, gyors 5G és wifi 6.

: nagy méret és tömeg, méretes szenzorsziget, 60 Hz-es képfrissítési ráta, szerény optikai zoom, nem túl gyors töltés, magas ár, feláras töltő és fülhallgató.

Nem kérdés: az iPhone 12 Pro Max az Apple valaha készült legnagyobb tudású okostelefonja. Azt viszont nem állítanánk, hogy mindenki számára a legjobb választás. Egyrészt a sokak számára már kezelhetetlenül nagy méret, másrészt a minden korábbinál magasabb vételár miatt. És bár elismerjük a készülék érdemeit, az Apple-nek ezért az árért cserébe több területen is illett volna komolyabban fejlesztenie.

Az iPhone 12 Pro Max minimum 480 ezer forintba kerül, mely összeg ellenében egy 128 GB-os készülék lehet a miénk. A 256-os, illetve 512-es kivitel árcéduláján rendre 524 ezer, illetve 612 ezer forintos összeg olvasható.

A riválisok közül a 12/128 GB-os Samsung Galaxy S20 Ultra 400 ezer forintba kerül, a 12/256 GB-os Samsung Galaxy Note20 Ultráért pedig 460 ezer forintot kérnek el. A 8/256 GB-os Xiaomi Mi 10 Prót 350 ezer forintos áron jegyzik, a Google-szolgáltatások nélküli Huawei telefonok közül a 8/256 GB-os P40 Pro 280 ezer forintos, az ugyancsak 8/256 GB-os Mate 40 Pro 450 ezer forintos áron kapható.

Szinte csak úgy repkednek a félmillió forint körüli összegek, de már 300 ezer forint magasságában is találhatunk magunknak új almás csúcsmobilt. Ez az iPhone 12 mini, melynek részletes tesztjével hamarosan jövünk.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
László Ferenc Tech

2020 talán legjobban várt mobiljai: teszten az iPhone 12 és 12 Pro

A múltba visszamutató új külsővel, kicsit jobb kamerával és picit nagyobb sebességgel érkeztek meg az új iPhone-ok, melyeknél már nincs a dobozban sem töltő, sem fülhallgató. De cserébe legalább drágábbak – legalábbis Magyarországon. Teszt.

Virológus: Nagyon kevés megbízható információ van a kínai vakcináról

Virológus: Nagyon kevés megbízható információ van a kínai vakcináról

Magyar kormánytagokat nem hívtak meg Joe Biden beiktatására

Magyar kormánytagokat nem hívtak meg Joe Biden beiktatására

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója