szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alaszkai egészségügyi dolgozó tünetei azután szűntek meg, hogy epinefrinnel kezelték.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Súlyos allergiás reakciók alakultak ki egy alaszkai egészségügyi dolgozónál, miután megkapta a Pfizer és a BioNTech koronavírus-vakcináját adta hírül a Reuters az amerikai közegészségügyi hatóságra hivatkozva.

A hírportál emlékeztetett, hogy a múlt héten Nagy-Britanniából is jelentettek két esetet, amikor hasonló mellékhatások léptek fel a vakcina beadása után.

[Naptár: mire számíthat, aki beadatja magának a Pfizer 95%-os koronavírus-vakcináját?]

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlegének orvosigazgatója, Stephen Powis akkor azt mondta, hogy nem kaphatják meg azok a Pfizer/BioNTech vakcináját, akiknek volt már korábban jelentős allergiás reakciójuk élelmiszerekre, gyógyszerekre vagy oltásokra.

A két brit egészségügyi dolgozónak voltak már korábban ilyen tünetei, az alaszkai dolgozónak azonban nem – mondta Lindy Jones, annak a kórháznak az igazgatója, ahol a beteget kezelték. A tagállam fővárosában, Juneau-ban található intézmény vezetője hozzátette, hogy a középkorú dolgozó tünetei megszűntek, miután epinefrinnel kezelték.

[Pécsi virológusok megmutatták, milyen mellékhatásai lehetnek a Pfizer/BioNTech vakcinának]

Arról nem számoltak be hatóságok, hogy pontosan milyen allergiás reakciók léptek fel az oltóanyag beadása után.

Az Egyesült Államokban hétfőn indult az oltási kampány, egy New York-i ápolónő kapta meg először a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. Azóta már a Moderna oltóanyagának is zöld jelzést adott az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA).

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!