szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz vakcinafejlesztő állítása szerint még nem mérte fel teljesen a Szputnyik V hatását a krónikus betegségben szenvedőknél.

Megfelelő körültekintéssel és odafigyelés mellett azokban az esetekben is alkalmazható a vakcina, amelyekben maguk a gyártók intenek óvatosságra - közölte az országos gyógyszerészeti intézet az RTL Klubbal.

Ahogy hétfőn beszámoltunk róla, az orosz Szputnyik V vakcina gyártója az oltóanyag alkalmazási útmutatójában óvatosságra int például bizonyos cukorbetegek és a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők esetében. Azt közölték, hogy még nem mérték fel teljesen az oltóanyag hatását a krónikus betegségben szenvedőknél.

A 444 szintén hétfőn írta meg, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által felkért külsős szakértők nem javasolták a Szputnyik V vakcina engedélyeztetését. A lap szerint a szakértők azért nem javasolták az orosz oltóanyag engedélyét egy múlt hét kedden tartott tanácskozáson, mert fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondásosak voltak a dokumentumban. A 444.hu úgy értesült, ezek után több tag is úgy döntött, nem vesz részt a jövőben a tanács munkájában.

Az orosz vakcina egy hete kapott ideiglenes engedélyt Magyarországon és két millió adagra már le is szerződött a magyar kormány az orosz állammal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Tech

Hatásos? Drága? Titokzatos? Minden, amit az orosz Szputnyik V vakcináról tudni lehet

Modern technológián alapuló, jó hatékonyságú vakcina a Szputnyik V, a probléma az, hogy a 3-as fázisú klinikai kísérletek előzetes eredményeit még nem publikálták – röviden így lehetne összefoglalni, mit lehet tudni az orosz oltóanyagról, amelyből egymillió ember beoltására elegendő adagot vett a magyar kormány. A szerződések nem nyilvánosak, de becslések szerint 5,9 milliárd forintot fizethettünk értük, amit az orosz és a magyar fél is sikerként tud majd kommunikálni. A Szputnyikkal szembeni ellenérzés a lakosság körében nem csökkent, az Európai Unió viszont hajlik az engedélyezés felé.

30 év múlva 3 millióval kevesebb magyar lehet a Kárpát-medencében

30 év múlva 3 millióval kevesebb magyar lehet a Kárpát-medencében

Orbán megmutatta, miket pipált be a nemzeti konzultáción

Orbán megmutatta, miket pipált be a nemzeti konzultáción

Magyarázkodnak a vírust terjesztő androidos alkalmazás miatt

Magyarázkodnak a vírust terjesztő androidos alkalmazás miatt