szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokat kellett várni arra, hogy az amerikai és a dél-koreai piacon kívül máshol is engedélyezzék a Samsung okosóráinak két fontos egészségügyi funkcióját, most azonban erre is sor került. Míg az európai felhasználók az engedélyre vártak, a dél-koreai cég egy újabb funkciót kis elkezdett kidolgozni.

A 2019 augusztusában bemutatott Samsung Galaxy Watch Active2, valamint a tavaly nyár végén leleplezett Galaxy Watch 3 nagy dobása, hogy az eszközben már benne van az EKG-funkció. A vásárlók azonban nem mindenhol örülhettek, a technológia ugyanis csak az amerikai és a dél-koreai piacon kapott használati engedélyt, Európában nem.

Ezzel kapcsolatban közölt most jó híreket a Samsung: az eszközök megkapták a jóváhagyást az Európai Gazdasági Térség országaiban is. Mindez azt jelenti, hogy hamarosan a magyar felhasználók számára is elérhetővé válik az EKG-technológia használata. További jó hír, hogy a vérnyomásmérő is megkapta az egészségügyi szervek engedélyét, így ezt is igénybe veheti majd az okosóra tulajdonosa.

A cég közlése szerint a Samsung Health Monitor alkalmazás frissítését február 4-én teszik majd közzé, onnantól kezdve pedig folyamatos lesz a bevezetése, vagyis érdemes lesz figyelni, mikor válik elérhetővé a két funkció.

Mindeközben az a hír járja, hogy újabb nagy dologra készül a Samsung. Az ET News beszámolója szerint az EKG-készítés és a vérnyomás figyelése után egy igazán nagy ugrás következhet, ugyanis a gyártó újabb jellemzőt vonna be a nem invazív (azaz behatolásmentes) állapotfigyelésbe:

a vércukorszint mérését.

Állítólag már a következő Samsung Galaxy Watch, akár a Samsung Galaxy Watch 4, akár a Samsung Galaxy Watch Active3 képes lesz egyszerű méréssel meghatározni ezt az értéket, így a cukorbetegeknek nem kell naponta többször is megszúrni az ujjukat.

A Samsung a Massachusettsi Technológiai Intézettel (MIT) közösen dolgozott a vércukorszint mérésén, és közösen publikáltak egy cikket a Science Advance című tudományos folyóirat 2020 januári számában. Kísérleteikhez Raman-spektroszkópiát használtak, ami a lézerfény szétszórásával méri az anyag kémiai összetételét, ebben az esetben azt, hogy mennyi glükóz van a vérben. A Raman-spektroszkópia nagy pontosságú validált technika – a Samsung szerint a nem invazív technológiák közül a legnagyobb becslési pontosságot nyújtja. A technológia nemcsak a cukorbetegeknek lehet hasznos, hanem például azoknak is, akik időszakos böjtölést folytatnak. A vércukorszint mérésével kiegészített Samsung-okosórák már a második félévben piacra kerülhetnek.

A Quantum Operations órájával már mérhető a vércukorszint
©

Az ET News jelentése szerint a Samsung nem lesz egyedül, ugyanis az Apple is ezt a technológiát vezeti be az Apple Watch 7-ben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem