Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Bemutatta új okosóráját a Samsung. Az eszközben digitalizálták a funkciógyűrűt, és ami sokaknak jól jöhet: hamarosan nem csak pulzust, hanem EKG-t, sőt még vérnyomást is mérhetünk vele a gyártó ígérete szerint.

40 mm-es kisebb vagy 44 mm-es nagyobb, alumíniumból vagy acélból készült, telenfonról netet nyerő vagy önállóan is 4G-s – sokféle kombináció rakható össze Galaxy Watch Active 2-ből, melyet szerdán érkező új telefonja előtt két nappal leplezett le a Samsung.

A dél-koreai gyártó okosóráinak évek óta kedvelt eleme a számlap körül tekergethető lünetta. Forgatásával navigálhatunk a menüben, ez saját tapasztalataink szerint is kifejezetten kényelmes megoldás. A Samsung valószínűleg dizájnszempontok miatt döntött ennek elhagyása mellett, így az órájuk számlapja körül nincs funkciógyűrű, csak annak digitális mása érhető el a 360x360 pixel felbontású AMOLED kijelző szélén. Tehát úgy navigálhatunk gyorsan a menüben, ha "körbesimogatjuk" a számlapot. A digitális lünetta működtetése elsőre kevésbé tűnik pontosnak, mint ahogy a manuálison lehet navigálni, de valószínű, hogy némi gyakorlás után azért sokat javul a helyzet. Az óra maga is próbál ezen segíteni, a csavargatásról ugyanis rezgéssel ad visszajelzést. Ami hasznos segítség, de a rezgés talán picit túl erős.

©

A funkciók tárházában a szokásos okosórás funkciók mellett megtalálhatjuk a "call and message continuity" elnevezésű funkciót, amely segítségével aki összekapcsolja eszközeit egy Samsung-fiókban, az hívásokat és üzeneteket is tud indítani és fogadni is az órája segítségével akkor is, ha távol van a telefonja. Bizonyos értelemben/esetekben legalább ilyen hasznos, hogy az óra érzékeli, ha viselője elesik, majd mozdulatlanná válik, ilyenkor ha nem nyugtatjuk meg, akkor vészjelzést ad le előre meghatározható számokra. A Samsung a korábbinál több és érzékenyebb szenzort épített az órába, ami a jól megszokott pulzusérzékelés mellett – az egészségügyi hatóságok jóváhagyása után – a most felfutó EKG-funkciót is megkapja. Sőt, a gyártó szerint vérnyomásmérésre is alkalmas lesz. (Az Omron speciális vérnyomásmérő órájával szemben itt csak optikai mérésről beszélhetünk, melynek pontosságát tesztünkben vizsgáljuk majd meg.)

©

A 40 mm-es modell esetében 1,2 hüvelykes, a 44 millisnél 1,4 hüvelykes kijelzőn követhetők az események, melyek zökkenőmentes folyását Exynos 9110-es lapkakészlet, 768 MB RAM és 4 GB tárhely segíti. Illetve egy akkumulátor, amely a gyártó ígérete szerint a csak bluetooth-os modell esetében 2-3 napig biztosítja a működést, a mobilhálózatra önállóan kapcsolódó eSIM-es modellből pedig nagyjából 1,5 napos üzemidőt lehet kihozni.

A Samsung Galaxy Watch Active 2 okosóra Magyarországra szeptember 20-tól érkezik majd meg. A 40 mm-es alumínium verzió 94 990 forintos ajánlott fogyasztói áron lesz kapható. A 44-es ugyanilyen 104 990 Ft, a rozsdamentes acél változat 40 mm-es modellje 124 990 Ft, a 44 mm-es verzió pedig 134 990 Ft-ba kerül. Az EKG-készítő és vérnyomásmérő funkciókat a klinikai tesztek és hatósági jóváhagyások után aktiválják majd, egy egyszerű szoftverfrissítéssel.

Ha értesülni szeretne a Samsung új készülékeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszivárgott dokumentumok szerint Kína végig csalt a fertőzési statisztikáival

Kiszivárgott dokumentumok szerint Kína végig csalt a fertőzési statisztikáival

Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját

Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját

A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba

A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba