szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az okostelefonokon elérhető diagnosztikai eszközök egy új, modernebb változata lehet a Binah.ai fejlesztése. A segítségével szinte pillanatok alatt ellenőrizhető a felhasználó egészségügyi állapota.

A koronavírus-járvány miatt egyre nagyobb szükség van azokra az eszközökre, amelyek egyszerű kezelőfelületük ellenére képesek választ adni a kérdésre: van-e valamilyen kezelésre szoruló problémája az egyénnek. Még jobb, ha az ellenőrzés során keletkező adatot a felhasználó továbbítani tudja az orvosnak, ezzel ugyanis alaposan lerövidíthető a diagnózis felállításáig eltelt idő.

Az általunk használt okosesközök legtöbbje már rendelkezik ezzel a jellemzővel, de köztük csak nagyon kevés olyan van, amely egyszerre több paramétert vesz figyelembe. E szűk lehetőségeket bővíti a Binah.ai fejlesztése, amelynek használatához elég a telefon kamerájába nézni – az app pedig máris vizsgálódni kezd.

A BBC összefoglalója szerint a szolgáltatás a bőrön megjelenő, apró elváltozásokat keresi, amelyek a fejlesztő szerint több mint árulkodóak: ezekből az is látható, hogy a vér miként áramlik a testünkben, innen kiindulva pedig sokféle paraméter megvizsgálható. A Binah.ai terméke ezeket ellenőrzi, majd tájékoztatást ad az összegyűjtött adatokból, és arról, mi a helyzet velünk.

Az app érdekessége, hogy a pusztán az arcot “nézve” képes megmondani, mennyi az aktuális pulzusunk, az oxigénszaturáció, a légzésszám, a stressz-szint, illetve a szívfrekvencia-variabilitás. Ezek megállapításához nincs szükség külső eszközre, a szolgáltatás fő részét a telefon kamerája jelenti, továbbá az a diagnosztikai app, amelyet a vizsgálathoz telepíteni kell a készülékre. Az ellenőrzés néhány másodperc alatt elkészül.

Meskó Bertalan: Forradalmat hozott a járvány a gyógyításban

Még az év elején se gondolta volna senki, milyen jelentős előrelépést hoz a járvány az orvos-beteg kapcsolatban. Mi várható még? - erről is kérdeztük Meskó Bertalan orvosijövő-kutatót, a The Medical Futurist Institute vezetőjét.

A BBC szerint a Binah.ai termékét világszerte 100 millióan próbálgatják, de a szolgáltatás egyelőre nem kapott engedélyt, hogy orvosdiagnosztikai céllal forgalmazni lehessen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véget ért az egyhetes zárlat Aucklandben, ahol egy fertőzött miatt rendeltek el teljes karantént

Véget ért az egyhetes zárlat Aucklandben, ahol egy fertőzött miatt rendeltek el teljes karantént

Ismét teljesen magyar lett a Helia-D

Ismét teljesen magyar lett a Helia-D

A szakemberek szerint a harmadik hullámban sokkal több gyermek betegszik meg Magyarországon

A szakemberek szerint a harmadik hullámban sokkal több gyermek betegszik meg Magyarországon