szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyre gyakoribb adathalász támadások miatt figyelmeztet a rendőrség. Néhány tippet és jótanácsot is megfogalmaztak.

Ismét megszaporodtak az adathalász támadások, figyelmeztet a rendőrség. Az adathalászok közműszolgáltatóknak adják ki magukat, úgy kérnek pénzt, máskor pedig állítólagos nyereményjátékokkal próbálják megszerezni áldozataik személyes- vagy bankkártyaadait.

Az adathalász e-mailek közös jellemzője, hogy bár használják a szolgáltatók arculati elemeit, egy idegen – nem a szolgáltatóhoz köthető – feladótól származnak. Jellemző rájuk a tört magyarság, a helyesírási és nyelvtani hibák gyakorisága. Ezek az e-mailek a csalók által összeállított weboldalakra próbálják ezután irányítani a címzetteket.

A weboldalak szintén úgy tesznek, mintha hivatalos oldalai lennének valamely szolgáltatónak, de azokon jellemzően leegyszerűsített megjelenítést, nem működő gombokat, hivatkozásokat, illetve helytelenül megfogalmazott kifejezéseket használnak.

Soha ne adja meg bankkártyaadatait olyan weboldalon, amelynek létezéséről csupán egy figyelemfelhívó üzenet alapján értesült

– kéri a rendőrség. Azt tanácsolják, hogy aki ismeretlen webhelyen regisztrál, ott egy olyan jelszót használjon, amit sehol máshol. Az adathalászok sokszor ugyanis éppen a belépési adatokat akarják megszerezni – így például e-mail címeket, és az azokkal együtt használt jelszavakat. Aki olyan jelszóval regisztrált egy adathalász oldalon, amit máshol is használ, annak érdemes azonnal cserélnie azt. Aki bankkártyaadatot is adott meg, annak pedig a megadott bankkártya elektronikus használatát tanácsos mielőbb korlátoznia.

A gyanús weboldalakat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltett Internet Hotline felületén lehet jelenteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak