szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legnépszerűbb képmegosztó egy új eszközt állít csatasorba, hogy megállítsa a nemkívánatos üzengetéseket. A funkciót kezdetben csak a nagyobb követőtáborral rendelkező profiloknál aktiválják.

Az Instagramot ugyan elsősorban a képek publikálására találták ki, üzenetet is lehet küldeni rajta. Ezt pedig sokan meg is teszik, ám nem minden felhasználó tartja be a platform szabályait. Emellett olyanok is akadnak, akik éppen ezen a felületen zaklatják társaikat.

E jelenségekről a Facebook tulajdonában álló Instagram is tud, a cég pedig hosszabb ideje, válogatott módszerekkel igyekszik leállítani azt. Egy mostanában érkező új funkció is ennek szellemében épül be az Instagram rendszerébe, a fejlesztők ráadásul igen nagy reményeket fűznek hozzá.

A cég tájékoztatása szerint a rendszer automatikusan kiszűri majd a sértő szavakat és kifejezéseket, az obszcén jelentésű emojikat is beleértve.

Ez azt jelenti, hogy a felhasználók elméletben nem is találkoznak majd gyűlölködő kommentekkel, ha megnyitják az Instagram üzenetküldő részét. A szövegek azért teljesen nem fognak eltűnni: a fennakadt szövegeket, megkereséseket minden esetben egy külön mappába rendszerezi az Instagram, de ennek tartalmát a fiók tulajdonosa bármikor ürítheti. A felhasználók ezen kívül jelenthetik is a sértő üzenet íróját.

Az Instagram azt állítja, hogy a funkciót ismert diszkrimináció- és zaklatásellenes szervezetekkel együtt találták ki, és velük is állítottak össze azoknak a szavaknak, illetve kifejezéseknek a listáját, melyeket jó eséllyel a zaklató is leírna. Ez azért a hangsúlyos, mert a rendszer ezzel már ismerheti, miket kell kiszűrnie. De a felhasználók maguk is szerkeszthetik, milyen szavakat nem szeretnének meglátni az üzeneteik közt.

A fejlesztés egyedüli hátránya, hogy azt első körben a hírességek számára teszik elérhetővé, vagyis kimondottan olyan fióktulajdonosoknak, ahol a nagykövetőtábor miatt nagyobb esély van rá, hogy valakit zaklatnának. Azt ugyanakkor nem közölte a cég, hogy pontosan mely országokban lehet elsőként számítani a funkcióra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!