Hiába készített látleleteket a diktatúrákról, Szabó István reménytelenül foglya a Kádár-diktatúrának.

© imdb.com
Szabó a magyar értelmiség kincse: respektálják Nyugaton, filmje megkapta szakmája egyik legelismertebb díját, az Oscart, alkotásai sokakhoz szólnak, hatvanas évekbeli filmjei a magyar filmművészet gerincéhez tartoznak.

Szabónak méltósága volt a magyar szellemi életben. A lelepleződést követő magyarázkodás ezt a méltóságot tépázta meg. Szabó első reakcióként azt
mondta: egy társát akarta menteni. Vasárnap már arról beszélt: magát mentette.  Pénteken önfeláldozó áldozatnak láttatta magát, vasárnapra az önmentő együttműködés tényét ismerte el. És hozzátette: akiről azt állította, hogy menteni akarta, azt másfél évvel később látta - véletlenül - egy árulkodó dokumentumfilmben, amely az 56-ban történteket rögzítette. Akkor kezdett igazán félni.

Ezek az egymást követő magyarázatok egyre kínosabb színben tüntetik fel a rendezőt. Már nem csak az akkori cselekedete válik vitathatóvá, de az is, ahogyan ma viszonyul az akkor történtekhez.  Azt nyilatkozta: a rendezői osztály fantasztikusan összetartott, mindent tudtak egymásról, ezért nem volt mit mesélni a beszervezéséről. Szabó, aki a diktatúrák természetrajzát próbálta egyes filmjeiben megragadni, ezzel a mondatával maga is a Kádár-rendszer önkéntelen kiszolgálójává lesz.

Úgyis mindenki tudott mindent - ez az a kötés, amely összekapcsol sok generációt a Kádár-korból. Ez az alapja annak a melankolikus-keserű identitásnak, amely gyűlöli a Kádár rendszert, ha a saját szemszögéből bírálhatja; de azonnal apologetikus mellébeszélésbe megy át, ha valaki külső szempontok, például egyszerű morális érvek alapján mérlegeli az akkori döntéseket.

"Én lényegében nem csináltam olyan filmet, amiben ezt a történetet valamilyen módon nem mondtam volna el", nyilatkozta, s a Bizalomra, a Redl ezredesre, A napfény ízére, a Rokonokra hivatkozott. A művészet, mint fordított mimézis (a valóság utánzása), azaz a művészet felülírja a valóságot. Aki filmjében, alkotásaiban foglalkozott a problémával, az egyszersmind a valós életben is szembenézett vele.  Ám megrendezni a Redlt, s bemutatni egy filmhős kálváriáját nem ugyanaz, mint Szabó Istvánként elmondani, hogy mit tettem 1957-ben vagy 1961-ben. Az egyik fikció, a másik a valóság. A morális tartás akadályozza meg e két világ felcserélhetőségét.

Szabó ugyanolyan gyenge, mint amilyen gyengének az átlagembert gondoljuk. A filmjei által Szabó is hőssé vált, olyanná, aki többet tud az átlagnál: érzékenyebb, s tartása mélyen morális az élet fontos dolgait illetően. A lelepleződéssel viszont kiderült, hogy Szabó is ugyanúgy bukdácsol a morális útvesztőkben, mint bárki más. Neves értelmiségiek nem sokáig haboztak: változatlan szeretetükről és tiszteletekről biztosították a rendezőt. Legszívesebben már holnap fátylat borítanának arra, ami történt.

Épp erre nincs most szükségünk. Az életmű nem azonos az ügynöki jelentésekkel, de ez visszafelé is igaz. Ez a történet most nem Szabóról, a művészről szól, hanem Szabóról, az emberről. A művészi pálya előcitálása nem más, mint relativizálás. Így a dolgok ismét nem a helyükre kerülnek majd, hanem elmaszatolódnak, mint oly sokszor a kelet-közép-európai művészetben és közéletben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta