Tetszett a cikk?

Jelentős vihart kavart Jacques Chirac Brüsszelben tett nyilatkozata, melyben a francia elnök elmarasztalta az uniós csatlakozásra váró kelet-és közép-európai országokat, amiért azok az Egyesült Államok pártjára álltak az iraki válságban. Elemzők szerint a nyilatkozat reális veszélyt jelenthet az unió keleti bővítésére nézve, mert bár hangvétele elfogadhatatlan, logikája francia szemmel nézve nagyon is érthető: minek felvenni az EU-ba olyanokat, akik unión belüli pozícióinkat csak gyengítik? Ön szerint milyen hatással lehet a nyilatkozat az EU bővítési folyamatára?

A franciák iraki politikájának köszönhetően az Egyesült Államokban csökkent a francia termékek iránti kereslet - számolt be az időszaki kereskedelmi adatok változását vizsgálva a közelmúltban a CNN, értesüléseit borszaküzletekben felvett francia borok tucatjainak képével illusztrálva. Az egyébként gyakran hullámzó forgalmi adatok vezető hírek közti szerepeltetésével, átpolitizálásával a televízió vélhetőleg rátett egy lapáttal a francia export visszaesésére, tippet adva azoknak is, akiknek egyébként eszükbe sem jutott volna a Franciaország iraki politikájával szembeni nemtetszésüket ily módon kifejezésre juttatni.
Hatását tekintve hasonló nyilatkozatot tett hétfőn Jacques Chirac francia elnök, amikor Brüsszelben élesen elmarasztalta az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó kelet-és közép-európai országokat, amiért az Egyesült Államok pártjára álltak az iraki válságban. Chirac szerint Lengyelország, Csehország és Magyarország, illetve a vilniusi tízek csoportja felelőtlenül viselkedett a kérdésben, többek közt azt is megkockáztatva, hogy maguk ellen hangolják az EU-tagországok közvéleményét. A francia elnök arra is utalt, hogy az unió keleti bővítésének ratifikálása egyelőre a tizenötök - köztük Franciaország - parlamentjeinek szentesítésére vár.
Nem tudni, Chirac nyilatkozata mögött a francia elnök sértődöttsége áll-e, amiért a kelet-közép-európai államok látványosan az Egyesült Államok mellett tették le voksukat, vagy az Irak miatt kialakult uniós válságban a francia elnök újabb esélyt vélt felfedezni a csatlakozás feltételeinek  francia szemszögből még kedvezőbb módosítására; mindenesetre a főbb uniós szervek nem győztek magyarázkodni a nyilatkozat másnapján. Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa szerint elképzelhetetlen, hogy az iraki kérdésben az amerikai álláspont felé hajló közép- és kelet-európai államokat ne vegyék fel az Európai Unióba. A tagjelölt országok védelmére kelt Chris Patten, az EU bizottságának külügyi biztosa is, aki szerint "nagyon fontos tudatni a tagjelöltekkel, hogy az unió nemcsak gazdasági, hanem politikai klub is, amely törekszik az együttműködésre, de elismeri a különvéleményeket is". Az Európai Parlament elnöke, Pat Cox arra figyelmeztette az EU-tagországokat: se nyíltan, se közvetve ne szabjanak újabb politikai feltételeket a tagjelöltek csatlakozásához.
Chirac hétfői nyilatkozata az elhatárolódások ellenére is veszélyes lehet a kelet-közép-európai államok - különösen a második vonalbeli tagjelöltek -  jövőbeli csatlakozására nézve. Az EU polgárai maguktól nem gondolkodnak úgy, hogy "ha ők háborúpártiak és az Egyesült Államok követői, mi pedig nem, akkor nem szeretjük őket, ergo: ne is járuljunk hozzá felvételükhöz". Ám ha a Chirac által mesterségesen gerjesztett indulat összefonódik a munkájukat, megélhetésüket féltő francia gazdák keleti bővítéssel szembeni félelmével, már egészen más helyzet állhat elő. És itt kapcsolódik össze a CNN említett híre a francia elnök beszédével: ha Chirac nyilatkozatát követően a csatlakozásellenes erők azzal szembesülnek, hogy a játszma mégsem teljesen lefutott, a csatlakozási folyamat még visszafordítható, csak más oldalról kell megközelíteni a problémát, a francia elnök kijelentései könnyen táptalaját adhatják egy újabb bővítésellenes mozgalomnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átlátszó: Nem árulják el, mennyiért bérelhették ki Mészárosék az Alcsúti Arborétumot

Átlátszó: Nem árulják el, mennyiért bérelhették ki Mészárosék az Alcsúti Arborétumot

Varga: Ami eddig jól jött a gazdaságnak, most pont az lett a hátrány

Varga: Ami eddig jól jött a gazdaságnak, most pont az lett a hátrány

Őrült részletekkel lehet még jobban feldobni az új BMW M3/M4-eket

Őrült részletekkel lehet még jobban feldobni az új BMW M3/M4-eket