Jelentős vihart kavart Jacques Chirac Brüsszelben tett nyilatkozata, melyben a francia elnök elmarasztalta az uniós csatlakozásra váró kelet-és közép-európai országokat, amiért azok az Egyesült Államok pártjára álltak az iraki válságban. Elemzők szerint a nyilatkozat reális veszélyt jelenthet az unió keleti bővítésére nézve, mert bár hangvétele elfogadhatatlan, logikája francia szemmel nézve nagyon is érthető: minek felvenni az EU-ba olyanokat, akik unión belüli pozícióinkat csak gyengítik? Ön szerint milyen hatással lehet a nyilatkozat az EU bővítési folyamatára?

A franciák iraki politikájának köszönhetően az Egyesült Államokban csökkent a francia termékek iránti kereslet - számolt be az időszaki kereskedelmi adatok változását vizsgálva a közelmúltban a CNN, értesüléseit borszaküzletekben felvett francia borok tucatjainak képével illusztrálva. Az egyébként gyakran hullámzó forgalmi adatok vezető hírek közti szerepeltetésével, átpolitizálásával a televízió vélhetőleg rátett egy lapáttal a francia export visszaesésére, tippet adva azoknak is, akiknek egyébként eszükbe sem jutott volna a Franciaország iraki politikájával szembeni nemtetszésüket ily módon kifejezésre juttatni.
Hatását tekintve hasonló nyilatkozatot tett hétfőn Jacques Chirac francia elnök, amikor Brüsszelben élesen elmarasztalta az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó kelet-és közép-európai országokat, amiért az Egyesült Államok pártjára álltak az iraki válságban. Chirac szerint Lengyelország, Csehország és Magyarország, illetve a vilniusi tízek csoportja felelőtlenül viselkedett a kérdésben, többek közt azt is megkockáztatva, hogy maguk ellen hangolják az EU-tagországok közvéleményét. A francia elnök arra is utalt, hogy az unió keleti bővítésének ratifikálása egyelőre a tizenötök - köztük Franciaország - parlamentjeinek szentesítésére vár.
Nem tudni, Chirac nyilatkozata mögött a francia elnök sértődöttsége áll-e, amiért a kelet-közép-európai államok látványosan az Egyesült Államok mellett tették le voksukat, vagy az Irak miatt kialakult uniós válságban a francia elnök újabb esélyt vélt felfedezni a csatlakozás feltételeinek  francia szemszögből még kedvezőbb módosítására; mindenesetre a főbb uniós szervek nem győztek magyarázkodni a nyilatkozat másnapján. Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa szerint elképzelhetetlen, hogy az iraki kérdésben az amerikai álláspont felé hajló közép- és kelet-európai államokat ne vegyék fel az Európai Unióba. A tagjelölt országok védelmére kelt Chris Patten, az EU bizottságának külügyi biztosa is, aki szerint "nagyon fontos tudatni a tagjelöltekkel, hogy az unió nemcsak gazdasági, hanem politikai klub is, amely törekszik az együttműködésre, de elismeri a különvéleményeket is". Az Európai Parlament elnöke, Pat Cox arra figyelmeztette az EU-tagországokat: se nyíltan, se közvetve ne szabjanak újabb politikai feltételeket a tagjelöltek csatlakozásához.
Chirac hétfői nyilatkozata az elhatárolódások ellenére is veszélyes lehet a kelet-közép-európai államok - különösen a második vonalbeli tagjelöltek -  jövőbeli csatlakozására nézve. Az EU polgárai maguktól nem gondolkodnak úgy, hogy "ha ők háborúpártiak és az Egyesült Államok követői, mi pedig nem, akkor nem szeretjük őket, ergo: ne is járuljunk hozzá felvételükhöz". Ám ha a Chirac által mesterségesen gerjesztett indulat összefonódik a munkájukat, megélhetésüket féltő francia gazdák keleti bővítéssel szembeni félelmével, már egészen más helyzet állhat elő. És itt kapcsolódik össze a CNN említett híre a francia elnök beszédével: ha Chirac nyilatkozatát követően a csatlakozásellenes erők azzal szembesülnek, hogy a játszma mégsem teljesen lefutott, a csatlakozási folyamat még visszafordítható, csak más oldalról kell megközelíteni a problémát, a francia elnök kijelentései könnyen táptalaját adhatják egy újabb bővítésellenes mozgalomnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját