Az orosz külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy Oroszország "nem tudja támogatni" az Irak ügyében az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjesztendő amerikai-brit határozati javaslatot, így, ha a javaslat változatlan formában kerül a BT elé, "a dokumentum ellen fog szavazni". Az ENSZ alapszabálya alapján ez azt jelenti, hogy a BT nem tudja elfogadni az Irak leszerelésére március 17-i határidőt megszabó amerikai-brit határozatot: ehhez ugyanis a BT öt állandó tagjának egyhangúan igennel kellene szavaznia.


Egyre kevésbé valószínű, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden szavazni fog a határozattervezetről - adta hírül az AFP francia hírügynökség New York-i diplomáciai forrásokra hivatkozva hétfő délután. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország által beterjesztett BT-határozati javaslat elfogadásához az öt állandó tag (Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Kína) egyhangú szavazatán kívül a BT további négy tagjának igenjére lenne szükség.
A Fehér Ház reméli, hogy Oroszország nem él vétójogával az ENSZ Biztonsági Tanácsának második, Irakról szóló határozatánál, és csalódott lenne, ha mégis így történne - közölte Ari Fleischer amerikai elnöki szóvivő, aki úgy vélekedett, a szavazásig még van lehetőség Moszkvát jobb belátásra bírni. Az Egyesült Államok diplomáciája mindeddig reményét fejezte ki, hogy meg tudja szerezni a szükséges támogató szavazatokat, ám leszögezte azt is: ha a BT nem támogatja Irak katonai erővel való kényszerítését a leszerelésre, az Egyesült Államok akkor is megteszi ezt a lépést.
Igor Ivanov orosz külügyminiszter szerint a határozattervezet teljesíthetetlen, mivel március 17-ét szabja meg Irak leszerelésének határidejéül, s ellentmond a jelenleg érvényes, 1441-es számú BT-határozatnak is - írja a BBC. "Nincs szükség újabb határozatra, de létfontosságú, hogy a nemzetközi fegyverzetellenőrök hathatós támogatást kapjanak" - jelentette ki Ivanov. Az öt állandó tag közül Franciaország és Kína is jelezte korábban, hogy nem tart szükségesnek újabb BT-határozatot, ám Oroszország az első, amely bejelentette, hogy megvétózza a javaslatot. Az Afrikában, az ENSZ nem állandó BT tagországainak képviselőivel tárgyaló Dominique de Villepin francia külügyminiszter hétfőn a kameruni elnökkel folytatott tárgyalását követően megismételte: Franciaország "magára vállalja a felelősséget az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként", hogy megakadályozza az Irakról szóló második, a háborúnak zöld utat engedő határozatot. "Az erő alkalmazására csak a legvégső esetben kerülhet sor" - szögezte le a miniszter.
A BBC összeállítása szerint az öt állandó tag sokat vitatott vétójogát az ENSZ fennállása óta leggyakrabban Oroszország alkalmazta, 120 alkalommal - ennek nagy része a hidegháború ideje alatt történt, amikor a szovjet képviselők reflexszerűen szavazták le az amerikaiak által is támogatott javaslatokat. Az Egyesült Államok 76, Nagy-Britannia 32, Franciaország 18, Kína pedig mindössze 5 alkalommal élt vétőjogával. Az amerikaiak az utóbbi években főleg az izraeli kormány gyakorlatát helytelenítő BT-határozatokra szavaztak nemmel. A BT utóbbi kilenc, vétóval végződött határozati javaslatából az Egyesült Államok hetet kezdeményezett. Ahhoz, hogy egy BT-határozat megszülethessen, mind az öt állandó BT tagnak egyhangúan kell szavaznia, és szükséges hozzá a tíz nem állandó BT-tag közül minimum négynek az egyetértő szavazata is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Magyar kormányzati oldalakat és szervereket is vírussal fertőztek meg, sok adatot ellophattak a hackerek

Magyar kormányzati oldalakat és szervereket is vírussal fertőztek meg, sok adatot ellophattak a hackerek