Tetszett a cikk?

Zoran Gyingyics halála után Szerbia új miniszterelnökét a meggyilkolt kormányfő pártja, a Demokrata Párt (DS) fogja jelölni. A belgrádi sajtó szerint Szerbia új miniszterelnöke Zoran Zsivkovics, a párt alelnöke lesz. Közben a szerb hatóságok hozzáláttak a merénylet megszervezésével és elkövetésével vádolt zimonyi klánvezér, Dusan Szpaszojevics "Siptar" engedély nélkül épített házának lebontásához.

A Zoran Gyingyics nevével fémjelzett kormányzó koalícióban, a DOS-ban állítólag konszenzus van arról, hogy a DS-nek kell jelölnie az új miniszterelnököt. Csedomir Jovanovics, a párt frakcióvezetője úgy nyilatkozott, hogy a DS már vasárnap javaslatot tesz Natasa Micsics ideiglenes köztársasági elnöknek a miniszterelnök-jelölt személyére. A Glasz Javnoszti című belgrádi lap szerint a meggyilkolt miniszterelnök utódja mind a párt, mind a kormány élén Zoran Zsivkovics, a DS alelnöke, eddigi jugoszláv belügyminiszter lesz. A belgrádi lap szerint Gyingyics halála miatt változni fog a miniszterjelöltek listája: Zsivkovics elfoglalja a köztársasági kormányfői széket, s a védelmi minisztérium élére a DS másik alelnöke, Borisz Tadics kerül.
Amíg nem választják meg Zoran Gyingyics utódját, felváltva az öt miniszterelnök-helyettes - Nebojsa Csovics, Zsarko Koracs, Dusan Mihajlovics, Kasza József és Miodrag Iszakov - "tart ügyeletet" a kormány élén. A miniszterelnök-helyettesek az említett sorrendben, hétfőnként váltják egymást. A hatályos törvényi és alkotmányi rendelkezések szerint a rendkívüli állapot idején a köztársasági elnökre hárul az ország irányítása és minden kulcsfontosságú döntés meghozatala. A köztársasági elnöki teendők ellátását jelen pillanatban Natasa Micsics parlamenti elnök látja el.
A rendkívüli állapot akármeddig eltarthat, időtartama attól függ, hogy milyen gyorsan tudják felszámolni „azokat a jelenségeket, amelyek a helyzet kialakulásához vezettek”. Kormánypolitikusok szerint a rendkívüli állapot bevezetését egyetlen dolog indokolta: az ország alkotmányos rendjét és biztonságát fenyegető szervezett alvilággal szembeni hatékony fellépés. Ilyen értelemben a polgárok mindennapjait számottevően nem változtatta meg a rendkívüli intézkedés. Csak annyit éreznek ebből, hogy fokozottabb lett a rendőri jelenlét, gyakoribbak az igazoltatások, s nem tarthatók a bejelentés kötelmével járó tömegmegmozdulások, demonstrációk és sztrájkok. A rendkívüli állapot miatt szélesebb jogkörhöz jutottak a belügyi szervek, de ezt is csak jóformán azok a bűnözők érezhetik bőrükön, akik ellen már harmadik napja folyik az egész országra kiterjedő hajtóvadászat.
Közben a szerb hatóságok hozzáláttak a merénylet megszervezésével és elkövetésével vádolt zimonyi klánvezér, Dusan Szpaszojevics "Siptar" engedély nélkül épített házának lebontásához. A Zimony központjában található épület valójában erődítményszerű négyszintes üvegpalota, hatalmas udvarát a környékbeli lakóházak és üzletek határolják be. Január végén, a zimonyi és a surcini klántagok közötti nyilvános, sajtó útján zajló vita idején "Siptar" megengedte néhány újságírónak, hogy belülről is megtekintsék a néhány ezer négyzetméteres épületet és udvarát. Az RTS televízió helyszínről jelentkező tudósítója szerint a csendőrség házkutatást tartott a környékbeli házakban, majd kora délután a munkagépek hozzáláttak a romboláshoz. A hatóságok bizonyítékként kezelik azt, hogy a klán vezetői - Siptaron kívül Milorad Lukovics Legija és Mile Lukovics Kum - már két-három nappal a szerda merénylet előtt elhagyták otthonukat, s jelenleg is szökésben vannak.
Az alvilággal való leszámolást a belügyminisztérium irányítja: a hajtóvadászatban a rendőrség, a polgári titkosszolgálat, a katonaság és a hadsereg biztonsági szolgálata (katonai hírszerzés) vesz részt. A belügyminisztérium szorosan együttműködik a szomszédos államok bűnüldöző szerveivel. A rendőrség előállíthat és bírósági végzés nélkül 30 napig fogva tarthat bárkit, aki veszélyezteti a polgárok vagy az állam biztonságát. A letartóztatottak nem igényelhetnek ügyvédet. A belügyminiszter korlátozhatja a polgárok szabad mozgását is, kötelezheti őket arra, hogy ne hagyják el lakó- vagy tartózkodási helyüket. A szombat estig tartó háromnapos gyász idején elmarad minden kulturális, művelődés és sportrendezvény. A rendkívüli állapot miatt az egészségügyi intézményekben fokozták a biztonsági és készültségi intézkedéseket. Ugyanez vonatkozik a vasutakra: fokozott biztonsággal védik a vasútállomásokat, s az eddigieknél alaposabban ellenőrzik a szerelvényeket. A rendkívüli állapot, illetve a háromnapos gyász miatt Vajdaság-szerte elmaradnak a megemlékezések az 1948-49-es forradalom és magyar szabadságharc hőseiről. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!