Tetszett a cikk?

Az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma kedden elhalasztotta a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről szóló orosz-amerikai egyezmény ratifikálását. Az orosz honatyák nem titkolják, hogy az Irak körül kialakult helyzet késztette őket az amerikai szenátus által március 6-án ratifikált megállapodás vitájának elodázására.

A duma tanácsa - a magyar házbizottsággal megegyező szerv - döntése értelmében a héten egészen biztosan nem folytatja le a törvényhozás a ratifikációs vitát. Az orosz külügyminisztérium kiállt a mielőbbi parlamenti jóváhagyás mellett, a duma külügyi bizottságának képviselői szerint azonban a szavazásra legkorábban április elején kerülhet sor. Az orosz honatyák nem titkolják, hogy az Irak körül kialakult helyzet késztette őket az amerikai szenátus által március 6-án ratifikált megállapodás vitájának elodázására. Dmitrij Rogozin, a külügyi bizottság elnöke már korábban jelezte, hogy ha az Egyesült Államok végképp feladja a békés megoldás lehetőségét és ultimátumot intéz Bagdadhoz, akkor a ratifikációt a duma várhatóan "jobb időkre" halasztja el. Azzal, hogy a jelenlegi világpolitikai helyzet nem alkalmas a megállapodás jóváhagyására, kedden, orosz újságíróknak nyilatkozva egyetértett az egyébként csehországi látogatáson tartózkodó Gennagyij Szeleznyov, a duma elnöke is.
A halasztásról szóló döntést igen szoros eredménnyel, 5-4 arányban hozta meg a tanács. A halasztást a kommunista párt, a vele szövetséges agrárpárt, a Vlagyimir Zsirinovszkij nevével fémjelzett liberális demokrata párt, a liberális Jabloko tömörülés és a Kreml-párti Népképviselő frakció támogatta, míg három Kreml-párti képviselőcsoport, az Egység, a Haza - Egész Oroszország és az Oroszország Régiói, valamint a liberális Jobboldali Erők Szövetsége a szavazás megtartása mellett volt.
A megállapodást az amerikai elnök tavaly májusi moszkvai látogatása során írta alá George W. Bush és Vlagyimir Putyin orosz államfő. Az egyezmény értelmében a két atomhatalom a jelenlegi szint közel harmadára, 1700-2200 darabra csökkenti nukleáris rakétatöltetei számát. A hadászati támadó fegyverek csökkentéséről Bush tett egyoldalú bejelentést, amelyhez Putyin is csatlakozott. Bár az egyeztető tárgyalásokat a 2001. szeptember 11. utáni orosz-amerikai közeledés légkörében folytatták le, a két fél között számos vitás kérdés is felmerült. A legkomolyabb nézetkülönbséget az jelentette, hogy Moszkva megsemmisítette volna a rendszerből kivonásra kerülő rakétákat, végül viszont a washingtoni álláspont kerekedett felül, amely szerint a fegyverekből úgynevezett nukleáris tartalékot lehet képezni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!