Az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma kedden elhalasztotta a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről szóló orosz-amerikai egyezmény ratifikálását. Az orosz honatyák nem titkolják, hogy az Irak körül kialakult helyzet késztette őket az amerikai szenátus által március 6-án ratifikált megállapodás vitájának elodázására.

A duma tanácsa - a magyar házbizottsággal megegyező szerv - döntése értelmében a héten egészen biztosan nem folytatja le a törvényhozás a ratifikációs vitát. Az orosz külügyminisztérium kiállt a mielőbbi parlamenti jóváhagyás mellett, a duma külügyi bizottságának képviselői szerint azonban a szavazásra legkorábban április elején kerülhet sor. Az orosz honatyák nem titkolják, hogy az Irak körül kialakult helyzet késztette őket az amerikai szenátus által március 6-án ratifikált megállapodás vitájának elodázására. Dmitrij Rogozin, a külügyi bizottság elnöke már korábban jelezte, hogy ha az Egyesült Államok végképp feladja a békés megoldás lehetőségét és ultimátumot intéz Bagdadhoz, akkor a ratifikációt a duma várhatóan "jobb időkre" halasztja el. Azzal, hogy a jelenlegi világpolitikai helyzet nem alkalmas a megállapodás jóváhagyására, kedden, orosz újságíróknak nyilatkozva egyetértett az egyébként csehországi látogatáson tartózkodó Gennagyij Szeleznyov, a duma elnöke is.
A halasztásról szóló döntést igen szoros eredménnyel, 5-4 arányban hozta meg a tanács. A halasztást a kommunista párt, a vele szövetséges agrárpárt, a Vlagyimir Zsirinovszkij nevével fémjelzett liberális demokrata párt, a liberális Jabloko tömörülés és a Kreml-párti Népképviselő frakció támogatta, míg három Kreml-párti képviselőcsoport, az Egység, a Haza - Egész Oroszország és az Oroszország Régiói, valamint a liberális Jobboldali Erők Szövetsége a szavazás megtartása mellett volt.
A megállapodást az amerikai elnök tavaly májusi moszkvai látogatása során írta alá George W. Bush és Vlagyimir Putyin orosz államfő. Az egyezmény értelmében a két atomhatalom a jelenlegi szint közel harmadára, 1700-2200 darabra csökkenti nukleáris rakétatöltetei számát. A hadászati támadó fegyverek csökkentéséről Bush tett egyoldalú bejelentést, amelyhez Putyin is csatlakozott. Bár az egyeztető tárgyalásokat a 2001. szeptember 11. utáni orosz-amerikai közeledés légkörében folytatták le, a két fél között számos vitás kérdés is felmerült. A legkomolyabb nézetkülönbséget az jelentette, hogy Moszkva megsemmisítette volna a rendszerből kivonásra kerülő rakétákat, végül viszont a washingtoni álláspont kerekedett felül, amely szerint a fegyverekből úgynevezett nukleáris tartalékot lehet képezni. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban