Tony Blair a BBC hírtelevíziónak adott intejújában burkoltan elismerte, hogy hiba volt az előző öbölháború után megtagadni a segítséget a rendszer ellen felkelőktől. A brit kormányfő szerint nem lehet tudni, hogy az iraki elnök él-e még.

Tony Blair a BBC-nek adott interjújában cáfolta azokat a sajtóértékeléseket, amelyek szerint a hadi helyzet komor lenne a szövetségesek szempontjából. Az egy hét alatt elért eredmények közé sorolta, hogy a brit-amerikai erők 80 kilométerre megközelítették Bagdadot, ellenőrzésük alá vonták az ország jövője szempontjából elsődleges fontosságú déli olajlétesítményeket, és elejét vették annak, hogy a bagdadi rezsim a nyugati országrészt külső agresszióra használja fel. Arra a felvetésre, hogy nem következtek be a szövetségesek által előzetesen várt tömeges felkelések, Blair azt mondta: a lakosság, különösen a síiták most inkább kivárnak, főleg azután, hogy amikor legutóbb felkeltek a rendszer ellen, "nem kapták meg azt a segítséget, amelyet visszatekintve jó lett volna megkapniuk". „Nem kérdéses azonban, hogy az iraki nép kétségbeesetten várja Szaddám Huszein eltűnését” - tette hozzá.
Blair magától értetődőnek nevezte, hogy a háború utáni rendezésben az ENSZ-nek központi szerepe lesz. Hozzátette ugyanakkor, hogy még nem jött el az ideje e szerep részletes felvázolásának. Londoni kommentárok szerint ez egyértelmű utalás volt arra, hogy washingtoni tárgyalásain a brit kormányfő nem jutott dűlőre George Bush elnökkel a világszervezetnek szánt szerepről. Blair erről csak annyit mondott: érthető, ha az Egyesült Államok úgy érzi, hogy partnerei cserbenhagyták a Biztonsági Tanácsban (amikor nem voltak hajlandók megszavazni az újabb határozati javaslatot a háború előtt).
Szaddám Huszeint illetően Blair úgy fogalmazott: "nem tudjuk, mi a helyzet Szaddám Huszeinnel". Utalva az iraki elnök időnkénti tévészerepléseire hozzátette: a szövetségesek azt tudják, hogy Szaddámmal sok tévéfelvétel készült előzetesen. A miniszterelnök nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni a háború hosszáról, mondván: ebben senki sem lehet biztos. „Az azonban biztos, hogy teljesülnek a kitűzött célok, vagyis Szaddám Huszein és rezsimje eltűnik, és Irakot megfosztják tömegpusztító fegyvereitől - mondta. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amerikai katonák is meghaltak az ISIS öngyilkos merényletében Szíriában

Amerikai katonák is meghaltak az ISIS öngyilkos merényletében Szíriában

Nem volt válogatós a tolvaj, fűkaszát, jelzőtáblát és biciklit is lopott, utóbbihoz sör is járt

Nem volt válogatós a tolvaj, fűkaszát, jelzőtáblát és biciklit is lopott, utóbbihoz sör is járt

Hiába ad pénzt a kormány a falvaknak, ha nem engedi, hogy jól költsék el

Hiába ad pénzt a kormány a falvaknak, ha nem engedi, hogy jól költsék el

A Ripost szerint bukásra áll "a mocskos szájú diáktüntető", a lány ezt cáfolja

A Ripost szerint bukásra áll "a mocskos szájú diáktüntető", a lány ezt cáfolja

Álommunka állami pénzből: milliókat adtak év végén a munkatársaiknak a frakciók

Álommunka állami pénzből: milliókat adtak év végén a munkatársaiknak a frakciók

Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása

Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása