Tetszett a cikk?

Egy nappal a Pekingbe tervezett háromoldalú megbeszélések előtt az Egyesült Államok éles hangú támadást intézett Észak-Korea ellen, bírálva annak nukleáris és katonai potenciálját.

Leon LaPorte tábornok, a Dél-Koreában állomásozó amerikai haderők parancsnoka "a globális stabilitásra leselkedő fenyegetésnek" minősítette a kommunista koreai államot. Egy dél-koreai konzervatív polgári szervezet gyűlésén mondott beszédében LaPorte azt vetette a szemére Phenjannak, hogy atomfegyver létrehozásán fáradozik, rakétatechnológiát értékesít külföldön, és hatalmas létszámú hagyományos haderőt vont össze a két Koreát elválasztó határ mentén. "Észak-Korea a békét fenyegető tüske ebben a térségben, ez nem feltételezés, hanem tény... Növeli a feszültséget, hogy Észak-Korea nem tett őszinte kísérletet e fenyegetésnek a nemzetközi közösséggel való megvitatására" - hangoztatta az amerikai tábornok.
Kedden várják Pekingbe James Kelly amerikai külügyi államtitkár-helyettest, aki az Egyesült Államok küldöttségét vezeti a háromoldalú - amerikai, kínai és észak-koreai - tárgyalásokon. A megbeszélés témája az észak-koreai nukleáris program; Washington arra akarja rábírni Phenjant: zárja be tavaly novemberben újra indított atomerőművét, amelynek reaktoraiban katonai célra is felhasználható plutónium keletkezik. Észak-Korea viszont garanciát akar kapni arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok nem támadja meg az országot. Az egyelőre nem világos, mi lesz a kínai fél szerepe a szerdán kezdődő tárgyalásokon. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!