Orosz-amerikai űrpárossal a fedélzetén startolt szombat reggel a Szojuz TM-2 jelzésű űrhajó a kazahsztáni űrrepülőtérről. Ezzel új, kényszerűen módosított fejezet kezdődött a Nemzetközi Űrállomás (ISS) történetében: ezúttal nem amerikai űrsiklóval a floridai Cape Carnaveralról, hanem egy orosz Szojuzzal a kazahsztáni Bajkonurról indult a váltó legénység, hogy hónapokra átvegye a szolgálatot.

Sikeresen startolt szombat reggel a Szojuz TM-2 jelzésű űrhajó a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről. Jurij Malencsenko orosz parancsnok és Edward Lu amerikai fedélzeti mérnök a Columbia űrsikló februári katasztrófája miatt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) "túlórázó" Ken Bowersox parancsnokot, Donald Pettit és Nyikolaj Budarin fedélzeti mérnököket váltja majd fel. Az amerikai-orosz űrhármasnak eredetileg március elején kellett volna visszatérnie a Földre, most a tervek szerint május negyedikén érnek földet. Az ISS állandó legénységének létszáma a váltást követően háromról két főre csökken, s a 95 milliárdos ISS-program megvalósítása lelassul mindaddig, amíg nem engedélyezik újra az amerikai űrsiklók indulását.
A Columbia február elsejei katasztrófája, s ennek nyomán az amerikai űrrepülőgép-flotta leállása miatt az egyetlen összeköttetést a Föld és az állomás között a Szojuz személyszállító és a Progressz teherszállító űrhajók biztosítják. Bár a Columbia nem vett részt magának az űrállomásnak az építésében, a hét űrhajós halálát követelő tragédia miatt a másik három siklót sem engedik indulni legalább az őszig. A Columbia katasztrófája miatt így alaposan felborult a program, hiszen az űrrepülőgépekkel szállították a nehéz szerkezeti elemeket, velük bonyolították az állandó legénységek cseréjét.
A Szojuz, illetve Progressz orosz űrhajók eddig is fontos szerepet játszottak az ISS életében. Szojuz szállította 2000 októberében az első állandó legénységet az űrállomásra. Ettől kezdve a háromszemélyes Szojuzok a "mentőcsónak" szerepét játszották. A személyzet nélküli Progressz teherűrhajók pedig rendszerint ellátmányt és berendezéseket juttattak el az űrállomásra. Szerepük most jelentősen megnő, hiszen az űrsiklók kiválásával nekik kell biztosítaniuk a kétfős legénység ellátását.
Amennyiben októberre sem oldják fel az űrsiklók repülési tilalmát, úgy marad a mostani átmeneti menetrend, azaz fél év múlva újabb orosz-amerikai páros utazik egy Szojuzzal, hogy leváltsák Malencsenko és Lu asztronautákat. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Az Európai Bírósághoz fordul Tordai a félmilliós bohócorr miatt

Az Európai Bírósághoz fordul Tordai a félmilliós bohócorr miatt