Az 52,15 százalékos részvételnek köszönhetően érvényes volt a Szlovákia EU-csatlakozásáról tartott hétvégi népszavazás: a résztvevők 92,46 százaléka igent mondott a csatlakozásra. Az ország politikai vezetői egyértelmű sikerről beszélnek, de olyanok is akadnak, akik fanyalognak az érvényesség határát nem sokkal meghaladó részvétel miatt.

Szlovákia történelmében ez volt az első érvényes referendum. A korábbi sikertelen próbálkozások nyomasztóan hatottak a mostani szavazást megelőző hetekben: az ország vezetői a kudarctól féltek, jóllehet a referendum nem volt ügydöntő, politikai üzenete azonban jelentős. A hivatalos eredmények kihirdetése után, vasárnapi sajtótájékoztatóján Mikulás Dzurinda kormányfő elismerte: az ötven százalékot egy fővel meghaladó érvényesség valóban magas mérce, már régen módosítani kellett volna.
Fontos és sokatmondó része azonban a most lezajlott népszavazásnak, hogy a résztvevők 92,46 százaléka, a szavazásra jogosult 4 174 097 ember közül 2 012 870 igent mondott a csatlakozásra és csak 135 031 volt azoknak a száma, akik a csatlakozás elleni szándékkal mentek el szavazni.
A referendumot megelőzően éles támadások érték Csáky Pált, az integrációs kérdéseket felügyelő és a választási kampányért is felelős miniszterelnök-helyettest, akinek az ellenzék a fejét követelte, de Mikulás Dzurinda kormányfő kiállt mellette. Vasárnapi sajtótájékoztatóján Dzurinda kétszer is kitért a Csáky további sorsát firtató újságírói kérdések elől és csak annyit mondott, hogy a kampányt "hidegvérrel és tisztességesen" fogja értékelni. Csáky szombaton, az előzetes eredmények ismeretében rámutatott: az ország vegyesen lakott - helyenként döntően magyar többségű - déli járásaiban a szlovákok lakta északi járásokhoz képest igen nagy, 55 százalékos volt a részvétel, mi több, a magyarok néhány százalékkal az országos átlag fölötti részvétellel „ismét jól vizsgáztak”.
A győzelem okán lelkesedőknek az egyik kormánypárt, az Új Polgári Szövetség (ANO) elnöke, Pavol Rusko azt mondta: a részvételi minimumot éppen csak meghaladó eredmény miatt nincs helye győzelmi mámornak. A Ruskónál is ambíciózusabb Robert Fico vezette ellenzéki SMER alelnöke, a Csáky fejét hetek óta követelő Monika Benová az érvényes népszavazás utáni nyilatkozatával jelezte: nem csak Csáky, de Dzurinda fejét is "szívesen látná a hóhér kosarában, mert az 52 százalékos részvétel messzemenően nincs arányban a költségekkel".
Mások, kivált publicisták részéről már elhangzottak olyan vélemények, hogy "az egész referendum paródia", mások szerint "törvénysértések sorozata" volt. Ezek a vélemények abból indulnak ki, hogy a népszavazásnak eleve nem volt ügydöntő ereje, mégis olyan nagy felhajtást csaptak körülötte, jóllehet mindenki tudta, hogy ha a választók közönyt mutatnak, vagy nemet mondanak, akkor azt a parlament még helyrehozhatja.
Az EU-csatlakozás kérdésében teljesen egységes hét parlamenti párt - ellenzékiek és kormánypártiak - vasárnap őszintén fellélegeztek, mert valóban nagy volt a tét és mindenki belátta: ha Szlovákia parlamenti szentesítéssel, a választópolgárok érvényes szavazása nélkül lesz az unió tagja, az Brüsszel felé több lesz, mint kellemetlen üzenet. Jan Marinus Wiersma, Szlovákia uniós jelentéstevője nem titkolta: a nagyobb részvétel kedvezőbb lett volna. Brüsszel, az Európai Bizottság azonban vasárnap elsőként, és igen lelkesen gratulált Pozsonynak. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Gyurcsány Ferenc megszavazta a túlóratörvény módosítóját

Gyurcsány Ferenc megszavazta a túlóratörvény módosítóját

Kormánybiztos: azért mennek Ausztriába dolgozni a magyarok, mert itthon nem túlórázhatnak eleget

Kormánybiztos: azért mennek Ausztriába dolgozni a magyarok, mert itthon nem túlórázhatnak eleget

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

Próbálta mostanában hívni a Telekom ügyfélszolgálatát? A mesterséges intelligencia veszi fel a telefont

Próbálta mostanában hívni a Telekom ügyfélszolgálatát? A mesterséges intelligencia veszi fel a telefont