Izraeli és palesztin tisztviselők hétfőn folytatták erőfeszítéseiket egy biztonsági megállapodás elérése érdekében; ennek részeként Izrael részlegesen kivonulna a gázai övezet egy részéből és Betlehemből. A palesztin szélsőségesek változatlanul ellenzik az amerikai ihletésű "útitervet", azaz a közel-keleti béke megteremtésének menetrendjét, izraeli telepesek pedig öt új települést hoztak létre Ciszjordániában.

A Reuters hírügynökség által idézett bennfentes források szerint körvonalazódik az egyezség arról, hogy Izrael részlegesen kivonul a Gázai övezet északi részéből, valamint Betlehem ciszjordániai városból. Ennek fejében a palesztin fél kötelezné magát arra, hogy féken tartja a két térségben tevékenykedő terroristákat. A megállapodás attól függ, sikerül-e megegyezniük a részletekben az izraeli és a palesztin szakértőknek, akik Ámosz Gilad tábornok és Mohamed Dahlán belbiztonsági államminiszter szombat esti megbeszélése után kezdtek el tárgyalni egymással. Eközben a Hamász palesztin terrorszervezet megismételte, hogy ellenzi az útitervet, ám tanulmányozni fogja azt a hétvégi egyiptomi javaslatot, melyben arra kérik a Hamászt, hogy újítsa fel a párbeszédet Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnökkel az Izrael elleni merényletek beszüntetéséről. "Az útiterv nem felel meg a palesztin nép elvárásainak, azt az ellenség arra használja fel, hogy véget vessen a felkelésünknek" - jelentette ki a Hamász nevében Iszmail Hanija, miután találkozott egyiptomi közvetítőkkel.
Izrael ugyanakkor kereken elutasította, a palesztinok támogatnák azt a francia felvetést, mely szerint nemzetközi ütközőerőt kellene telepíteni az izraeliek és a palesztinok közé. Raanan Giszin izraeli miniszterelnöki szóvivő leszögezte: "Nem lesz nemzetközi erő. Izrael kizárólag olyan megfigyelők jelenlétét fogadta el, akik feladata az, hogy felügyeljék az útiterv különböző szakaszainak megvalósulását. Ha Franciaország segíteni akar a béke előmozdításában, akkor vesse latba befolyását Jasszer Arafatnál (a Palesztin Hatóság elnökénél), hogy ne hátráltassa többé Mahmúd Abbász (palesztin kormányfő) békeerőfeszítéseit" - tette hozzá Giszin. hazája javasolni fogja a nemzetközi közösségnek, hogy tanulmányozza, lehet-e nemzetközi ütközőerőt iktatni az izraeliek és a palesztinok közé. Nabíl Saat palesztin külügyminiszter, aki az EU-trojka és a Palesztin Hatóság képviselőinek luxembourgi találkozóján vett részt, ugyanakkor teljes támogatásáról biztosította a francia elképzelést, amelyet Dominique de Villepin francia külügyminiszter vasárnap jelentet be. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki ugyancsak részt vett a luxembourgi megbeszélésen, tartózkodóan reagált: a javaslat szerinte is "érdekes" ugyan, de most inkább arra kellene törekedni, hogy helyreálljon a biztonság és megkezdődjön a rendezési útiterv végrehajtása.
Eközben vasárnap az izraeli hatóságok letartóztatták az Iszlám Dzsihád terrorszervezet két helyi vezetőjét a ciszjordániai Betlehemben, a Gázai övezetben pedig két palesztin operatőrt vettek őrizetbe. Vasárnapra virradólag az izraeli erők lelőttek egy palesztin szélsőségest a Gáza övezet északi részén fekvő Bét Hanunban; közben zsidó telepesek öt új, nem engedélyezett vadtelepülést hoztak létre Ciszjordániában azóta, hogy Izrael a rendezést célzó tervnek megfelelően több települést lebontatott. Erről a Békét most! nevű izraeli pacifista csoport aktivistái számoltak be vasárnap. A csoport egyik tagja emlékeztetett rá, hogy Ariel Saron izraeli miniszterelnök a június 4-i akabai csúcsértekezleten a telepek bezárását ígérte. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Meghalt Elekfi László nyelvész

Meghalt Elekfi László nyelvész

Bőnyi rendőrgyilkosság: Győrkös szerint az igazságügyi fegyverszakértő tévedett

Bőnyi rendőrgyilkosság: Győrkös szerint az igazságügyi fegyverszakértő tévedett