Tetszett a cikk?

Izraeli és palesztin tisztviselők hétfőn folytatták erőfeszítéseiket egy biztonsági megállapodás elérése érdekében; ennek részeként Izrael részlegesen kivonulna a gázai övezet egy részéből és Betlehemből. A palesztin szélsőségesek változatlanul ellenzik az amerikai ihletésű "útitervet", azaz a közel-keleti béke megteremtésének menetrendjét, izraeli telepesek pedig öt új települést hoztak létre Ciszjordániában.

A Reuters hírügynökség által idézett bennfentes források szerint körvonalazódik az egyezség arról, hogy Izrael részlegesen kivonul a Gázai övezet északi részéből, valamint Betlehem ciszjordániai városból. Ennek fejében a palesztin fél kötelezné magát arra, hogy féken tartja a két térségben tevékenykedő terroristákat. A megállapodás attól függ, sikerül-e megegyezniük a részletekben az izraeli és a palesztin szakértőknek, akik Ámosz Gilad tábornok és Mohamed Dahlán belbiztonsági államminiszter szombat esti megbeszélése után kezdtek el tárgyalni egymással. Eközben a Hamász palesztin terrorszervezet megismételte, hogy ellenzi az útitervet, ám tanulmányozni fogja azt a hétvégi egyiptomi javaslatot, melyben arra kérik a Hamászt, hogy újítsa fel a párbeszédet Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnökkel az Izrael elleni merényletek beszüntetéséről. "Az útiterv nem felel meg a palesztin nép elvárásainak, azt az ellenség arra használja fel, hogy véget vessen a felkelésünknek" - jelentette ki a Hamász nevében Iszmail Hanija, miután találkozott egyiptomi közvetítőkkel.
Izrael ugyanakkor kereken elutasította, a palesztinok támogatnák azt a francia felvetést, mely szerint nemzetközi ütközőerőt kellene telepíteni az izraeliek és a palesztinok közé. Raanan Giszin izraeli miniszterelnöki szóvivő leszögezte: "Nem lesz nemzetközi erő. Izrael kizárólag olyan megfigyelők jelenlétét fogadta el, akik feladata az, hogy felügyeljék az útiterv különböző szakaszainak megvalósulását. Ha Franciaország segíteni akar a béke előmozdításában, akkor vesse latba befolyását Jasszer Arafatnál (a Palesztin Hatóság elnökénél), hogy ne hátráltassa többé Mahmúd Abbász (palesztin kormányfő) békeerőfeszítéseit" - tette hozzá Giszin. hazája javasolni fogja a nemzetközi közösségnek, hogy tanulmányozza, lehet-e nemzetközi ütközőerőt iktatni az izraeliek és a palesztinok közé. Nabíl Saat palesztin külügyminiszter, aki az EU-trojka és a Palesztin Hatóság képviselőinek luxembourgi találkozóján vett részt, ugyanakkor teljes támogatásáról biztosította a francia elképzelést, amelyet Dominique de Villepin francia külügyminiszter vasárnap jelentet be. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki ugyancsak részt vett a luxembourgi megbeszélésen, tartózkodóan reagált: a javaslat szerinte is "érdekes" ugyan, de most inkább arra kellene törekedni, hogy helyreálljon a biztonság és megkezdődjön a rendezési útiterv végrehajtása.
Eközben vasárnap az izraeli hatóságok letartóztatták az Iszlám Dzsihád terrorszervezet két helyi vezetőjét a ciszjordániai Betlehemben, a Gázai övezetben pedig két palesztin operatőrt vettek őrizetbe. Vasárnapra virradólag az izraeli erők lelőttek egy palesztin szélsőségest a Gáza övezet északi részén fekvő Bét Hanunban; közben zsidó telepesek öt új, nem engedélyezett vadtelepülést hoztak létre Ciszjordániában azóta, hogy Izrael a rendezést célzó tervnek megfelelően több települést lebontatott. Erről a Békét most! nevű izraeli pacifista csoport aktivistái számoltak be vasárnap. A csoport egyik tagja emlékeztetett rá, hogy Ariel Saron izraeli miniszterelnök a június 4-i akabai csúcsértekezleten a telepek bezárását ígérte. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félmilliárdot ad a kormány, hogy még több instant tésztaleves készülhessen Kecskeméten

Félmilliárdot ad a kormány, hogy még több instant tésztaleves készülhessen Kecskeméten

„A rendszerszintű rasszizmus folt a nemzet lelkén” – Biden, Harris és Obama is üzent a Floyd-ügy tárgyalása után

„A rendszerszintű rasszizmus folt a nemzet lelkén” – Biden, Harris és Obama is üzent a Floyd-ügy tárgyalása után

14 napos üzemidővel jön a Honor új okoseszköze, a Honor Band 6

14 napos üzemidővel jön a Honor új okoseszköze, a Honor Band 6