Folytatódott kedden az utóbbi évek leghosszabb hőhulláma, amely rekordhoz közeli vagy azt meghaladó hőmérsékleteket hozott több helyütt Európában. A hőség és az azzal összefüggő események eddig 45 ember halálát okozták Európa-szerte.

Orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívüli meleg súlyos egészségügyi zavarokhoz vezethet, különösen az idősebbek körében. Az ANSA olasz hírügynökség szerint Milánó és Torino kórházaiban a halálesetek száma meghaladja az átlagot, amióta a meleg tart.
Patrick Pelloux doktor, a francia mentőorvosok szövetségének vezetője szerint csak Párizsban 50 ember halála írható a nagy meleg számlájára, Franciaország-szerte pedig több mint százan haltak meg a hőség miatt. Az orvos vasárnap este a TF1 tévéadón bírálta a francia egészségügyi hatóságokat, mert az áldozatok többségénél "természetes halált" állapítottak meg. Hétfőn a párizsi rendőrség felszólította az autósokat, hogy ne használják járművüket, egyúttal sebességkorlátozást rendelt el, így próbálván mérsékelni a hőségben megnövekedett levegőszennyezés mértékét. A francia elektromos művek kénytelen volt leállítani több erőművet, mivel a folyók felmelegedett vizét nem lehet hűtővízként felhasználni. A társaság arra kérte a lakosságot, hogy fogyasszon kevesebb áramot.
A meleghullám az északi országokat sem kerüli el. A hétvégén Dániában 32 Celsius fokot mértek, a Ferrero cég pedig Németországban egy hétre felfüggesztette csokoládéból készült termékeinek szállítását. Erdőtüzek pusztítottak Franciaországban, Görögországban, Spanyolországban, Portugáliában, Horvátországban és Hollandiában. Olaszországban a tűzoltók többórás munkával oltották el a hétfőn Nápoly közelében, egy népszerű üdülőhely feletti dombokon fellobbant lángokat.
Milánón és Torinón kívül - ahol hétfőn évszázados melegrekordok dőltek meg - a többi észak-olasz városban is magasra kúszott a hőmérő higanyszála: Genovában 35, Velencében 35,6, Triesztben 37,2, Firenzében pedig 41,1 fokot mértek. Ausztriában 1768 óta - amióta mérik a levegő hőmérsékletét - az idei a legmelegebb nyár. Kutatók szerint a forróság az Alpokban is súlyos következményekkel járhat: az eddig a jég által tartott kőtömbök az olvadás eredményeképpen elmozdulhatnak, kőomlást idézve elő. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg