Tetszett a cikk?

Folytatódott kedden az utóbbi évek leghosszabb hőhulláma, amely rekordhoz közeli vagy azt meghaladó hőmérsékleteket hozott több helyütt Európában. A hőség és az azzal összefüggő események eddig 45 ember halálát okozták Európa-szerte.

Orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívüli meleg súlyos egészségügyi zavarokhoz vezethet, különösen az idősebbek körében. Az ANSA olasz hírügynökség szerint Milánó és Torino kórházaiban a halálesetek száma meghaladja az átlagot, amióta a meleg tart.
Patrick Pelloux doktor, a francia mentőorvosok szövetségének vezetője szerint csak Párizsban 50 ember halála írható a nagy meleg számlájára, Franciaország-szerte pedig több mint százan haltak meg a hőség miatt. Az orvos vasárnap este a TF1 tévéadón bírálta a francia egészségügyi hatóságokat, mert az áldozatok többségénél "természetes halált" állapítottak meg. Hétfőn a párizsi rendőrség felszólította az autósokat, hogy ne használják járművüket, egyúttal sebességkorlátozást rendelt el, így próbálván mérsékelni a hőségben megnövekedett levegőszennyezés mértékét. A francia elektromos művek kénytelen volt leállítani több erőművet, mivel a folyók felmelegedett vizét nem lehet hűtővízként felhasználni. A társaság arra kérte a lakosságot, hogy fogyasszon kevesebb áramot.
A meleghullám az északi országokat sem kerüli el. A hétvégén Dániában 32 Celsius fokot mértek, a Ferrero cég pedig Németországban egy hétre felfüggesztette csokoládéból készült termékeinek szállítását. Erdőtüzek pusztítottak Franciaországban, Görögországban, Spanyolországban, Portugáliában, Horvátországban és Hollandiában. Olaszországban a tűzoltók többórás munkával oltották el a hétfőn Nápoly közelében, egy népszerű üdülőhely feletti dombokon fellobbant lángokat.
Milánón és Torinón kívül - ahol hétfőn évszázados melegrekordok dőltek meg - a többi észak-olasz városban is magasra kúszott a hőmérő higanyszála: Genovában 35, Velencében 35,6, Triesztben 37,2, Firenzében pedig 41,1 fokot mértek. Ausztriában 1768 óta - amióta mérik a levegő hőmérsékletét - az idei a legmelegebb nyár. Kutatók szerint a forróság az Alpokban is súlyos következményekkel járhat: az eddig a jég által tartott kőtömbök az olvadás eredményeképpen elmozdulhatnak, kőomlást idézve elő. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Közös vakcina-gyárat nyithat Ausztria és Dánia Izraelben

Közös vakcina-gyárat nyithat Ausztria és Dánia Izraelben

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt