Tetszett a cikk?

Az orosz külügyminiszter-helyettes tárgyalópartnereivel ellentétben optimista a szerdán kezdődő tárgyalások eredményeit illetően - jelenti a Reuters. Az orosz küldöttség hétfőn érkezett Pekingbe, a hat állam - a két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Japán - diplomatáinak részvételével tartandó tárgyalások helyszínére.

Alekszander Loszjukov orosz külügyminiszter-helyettes a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy Moszkva óvatos optimizmussal várja a közelgő tárgyalásokat. Loszjukov kijelentette: az orosz diplomácia mérsékelt megértést tanúsít Észak-Korea biztonsági aggályai iránt, ezért fenntartja a korábban tett, Észak-Koreának adandó biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatát, noha Phenjan nem mutatott túlzott lelkesedést a javaslat iránt.
Korábban már azt is nagy diplomáciai eredménynek tartották, hogy sikerült bevonni a tárgyalófelek közé Japánt, Kínát, Oroszországot és Dél-Koreát, mivel Phenjan eredetileg csak az Egyesült Államokat szerette volna látni a tárgyalóasztalnál.
A többi tárgyalópartner nem osztja Loszjukov optimizmusát, hiszen az áprilisban tartott tárgyalások – melyen az Egyesült Államok, Észak-Korea és Kína vett részt – teljes kudarcba fulladtak. A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy az 1993-1994-ben az Egyesült Államok és Észak-Korea között folytatott tárgyalássorozat tizennégy hónapig tartott.
Az észak-koreai atomválság tavaly októberben kezdődött, mikor Phenjan beismerte, hogy urániumot dúsított, megszegve ezzel az Egyesült Államokkal 1994-ben kötött egyezményt, valamint az atomsorompó egyezményben foglaltakat. Az észak-koreai vezetés azzal indokolta lépését, hogy az Egyesült Államok nagy veszélyt jelent az ország biztonságára, és további garanciákat követel Washingtontól. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már méhek nélkül is lehet mézet csinálni

Már méhek nélkül is lehet mézet csinálni

Új elővárosi vasút indul Budapest és Piliscsaba között

Új elővárosi vasút indul Budapest és Piliscsaba között

Radar360: Történelmi NASA-siker, méltóságteljes Fradi-vereség

Radar360: Történelmi NASA-siker, méltóságteljes Fradi-vereség